Признање за племенитост

Француз Арно Гујон је добитник специјалне плакете "Најплеменитији подвиг године" компаније "Новости". Гујон је оснивач НВО "Солидарност за Косово" која се већ 8 година бави хуманитарним радом. До сада је 40 пута био на Косову и довезао 23 конвоја хуманитарне помоћи за најугроженије. Вредност досадашње помоћи прелази милион и сто педесет хиљада евра.

Арно Гујон је добитник специјалне плакете „Најплеменитији подвиг године" који компанија „Новости" већ пола века додељује храбрим племенитим људима чија људскост не посустаје пред мукама, недаћама и неправдама.

На свечаности која је одржана у Скупштини града Београдa, присуствовао је Патријарх српски Иринеј и бројне уважене личност културног и политичког живота Србије. Ове године признање за племенитост добило је 20 храбрих људи, а златна плакета за „Најплеменитији подвиг године" припала је Емиру Кустурици за изградњу Андрић града.

Навикли смо да ову армију племенитих чине мали-велики људи Србије, али ове године, специјална плакета заслужено је отишла и у руке једног Француза. Човека који већ 8 година хуманитарним радом чини срећанији живот Срба на Косову.

Арно Гујон (27), инжењер заштите на раду из Лиона, имао је свега 18 година када је на вестима видео ужас и страхоте мартовског погрома на Косову 2004. године. Желео је да помогне конкретним акцијама.

Са старијим братом Беретраном основао је НВО „Солидарност за Косово" која данас окупља у Француској 30 волонтера и 6000 донатора, који помажу рад асоцијације. До сада је био скоро 40 пута на Косову, довезао 23 конвоја хуманитарне помоћи за народне кухиње, српске школе, спортске клубове, усамљене, заборављене и сиромашне. Вредност досадашње помоћи прелази милион и сто педесет хиљада евра.

Само у 2012. години Арно Гујон је обезбедио 40 тона хране за народне кухиње, летовање 40-так српских малишана у Херцег Новом и реновирање српске школе „Бора Станковић" у селу Стража надомак Гњилана. Последњи пројекат је омогућио и запошљавања, јер је ангажовао и платио српске извођаче да раде на реновирању школе. Његова помоћ стиже свима којима је потребна, јер од прошле године финансира и хуманитарну канцеларију при Епархији рашко-призренској која се брине да Арно добије тачне информације које су породице најугроженије и шта им је најпотребније.

Крајем децембра Арно поново креће на Косово у пратњи божићног конвоја, који је у протеклих осам година постао традиција, као и његов боравак на Косову током новогодишњих празника.

Временом се цела породица Гујон укључила у племениту мисију младог Француза који се пре три месеца преселио у Београд и уписао мастер на Факултету политичких наука, како би усавршио српски језик.

Српску историју и језик још увек како каже учи, али има и додатну мотивацију и још једног учитеља. Пре две и по године, током боравка у Републици Српској, где је био ангажован на једном француском пројекту из области екологије, упознао је Ивану Гајић, пореклом из околине Зворника, која је рођена и живи у Француској. На радост целе породице и свих оних који га воле и поштују на Косову верили су се ове године у манастиру Грачаница.

За помоћ српском народу Епархија рашко-призренска је у јуну ове године одликовала Арноа "Медаљом краља Стефана Дечанског" на шта је он јако поносан. Жеља му је да активности организације чије је седиште у Француској и огранка у Мадриду, пренесе на све европске земље, јер сматра да проблем Срба на Космету није само српски већ и европски проблем.

У Француској издаје и тромесечни билтен у коме донаторе и јавност извештава о активностима и ситуацији на Косову.

Признање за „Најплеменитији подвиг године" Арно је посветио донаторима из Француске који нису заборавили старо француско-српско пријатељство, али и Србима са Косова и Метохије који су пример храбрости и достојанства за све, како Србе тако и Французе.

Након свечане доделе признања Арноу су се лично захвалили у име српског народа министар за Косово Александар Вулин, Емир Кустурица, Рада Ђуричин, Бора Ђорђевић и бројни грађани.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи