Чекајући азил

Од око 600 људи који тренутно живе у највећем прихватлишту за избеглице у Берлину највише је ромских породице из Србије и Македоније. Они чекају на одлуку немачких власти да им одобри азил. У већини случајева ради се о економским, а не политичким разлозима за тражење азила.

Од око 600 људи који тренутно живе у највећем прихватлишту за избеглице у Берлину, највише, готово четвртина, ромске су породице из Србије и Македоније, које чекају на одлуку немачких власти да им одобри азил, пренео је Дојче веле.

Иако живе у малим становима, они не журе да се врате у Србију, јер су и такви услови за њих комфор, у поређењу са приликама у Србији, где често нису имали струју ни воду, навео је немачки радио.

Једна од таквих породица, Хустјак, живи у малом стану с три просторије, али, како каже, Алина Хустјак својој деци којих има четворо, "може да понуди нешто од живота о којем је сањала".

Пре годину дана ова ромска породица је напустила Србију и од тада чека одлуку немачких власти у поступку за добијање азила.

"Мислим да су нам шансе да останемо са децом у Немачкој пола-пола", каже Алина.

Алини је најважније да њена деца могу да рачунају на добро образовање јер готово да не знају да читају и пишу.

"Најгоре је било то што нисам имала довољно хране за децу и што није било наде да би се то могло променити. Нема ни најмањег напретка у Србији", оценила је Алина.

Ова породица добијаће новац од немачке државе онолико дуго колико траје поступак за проверу захтева за азил. Алина би, након тога, желела да ради и учи немачки како би испунила услове за интеграцију.

Ипак, готово да нема изгледа да ће остати у Немачкој. Право на добијање азила имају углавном они који су под политичким притисцима морали да напусте своју земљу, што овде није био случај.

Други мотиви, због којих би потражиоци азила желели да живе у Немачкој, обично се не узимају у обзир, подсећа Дојче веле.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи