Фолклором за здравље

Заједница Срба и српски клубови у Тиролу су организовали смотру фолклора и традиционалне етно музике, драмске и литерарне уметности, под називом „Фолклором за здравље - традицијом против сиде".

Заједница Срба и српски клубови у Тиролу организовали су смотру фолклора и традиционалне етно музике, драмске и литерарне уметности, под називом „Фолклором за здравље-традицијом против сиде", јавља Александар Миахиловић из Инсбрука за Програм за дијаспору РТС.

У данима када је Светска здравствена организација обележавала недељу борбе против сиде, Заједница Срба Тирол је покренула смотру на којој је показала да je српски народ спреман да се боре против великог зла данашњице.

Заједница Срба Тирол је заједно са градским властима града Инсбрука и организацијом AIDS-Hilfe Tirol (Организација за заштиту здравља и борбу против СИДЕ) организовала смотру фолклора и уметности на којој су учествовали чланови КУД Острог и КСУД Братство из Инсбрука, затим КУД Петар Кочић-Змијање из Фигена и КУД 25. мај Ватенс.

Гости манифестације су били чланови плесне школе Полај, носиоци титуле светског првака у модерним плесовима који су изазвали посебну пажњу наступом на сцени.

Комплетан програм зачињен је литерарним радовима деце која одрастају и школују се у дијаспори, која су својим песмама о зими и о земљи одакле им родитељи потичу разгалила и натерала публику на громогласан аплауз.

На крају програма глумци аматери из КСУД Братство су на свој начин обрадили позоришни комад, као и монолог талентоване Марјане Томић (из клуба Петар Кочић). То су осмислили чланови Студија Виал-мп из Инсбрука, Миљанка Јоњић, Зорица Ђорђевић и Александар Михаиловић .

Светска здравствена организација је са ове манифестације добила писмо подршке које је заједница Срба упутила заједно са AIDS-Hilfe Tirol и на тај начин се уврстила у борце против сиде и очување здравља.

Плакати, флајери, разне публикације и стручни савети били су доступни младима којима о овој теми треба посветити посебну пажњу.

„Заједница Срба Тирол, је на овај начин показала колико мислимо на будуће генерације, јер најбитније је здравље и треба га чувати. А свима који су учествовали у нашим успесима смо се на један скроман начин захвалили и кроз уручене плакете им одали признање за ангажовање у 2012- тој години.

Видно је колика је свест и жеља Срба у овом делу дијаспоре ка заједничком раду и циљу, да се на што је бољи начин презентујемо и промовишемо не само у Аустрији већ свуда у свету. Своје одушевљење виђеним нису крили ни Аустријанци што се видело у Сали. Чак нам је и докторка Доморатски, која је по први пут имала сусрет са заједницом Срба изразила своје дивљење што смо тако организовани и спремни да хумано наступимо.

Пренела нам је искрене честитке и рекла да ће у допису Светској здравственој организацији овај догађај бити оцењен највишом оценом, што за нас представља велику част и задовољство", речи су чланова управе Заједнице Срба Тирол, који су дали саопштење за јавност по завршетку манифестације.

За свој рад и успехе ове захједнице у 2012. тој години похваљени су Гостимир Марић, Гојко Савић, Александар Михаиловић, Момир Грујић (управа Заједнице Срба Тирол), Бране Санчанин и Драган Филиповић (клуб Острог), Станислав Лакић (клуб Петар Кочић), Дејан Србуловић (КУД 25. мај), Споменка Милојковић (клуб Братство), Новица Ракић (клуб Точак), затим академски сликар Звонко Димитријевић, књижевница Звезданка Стојановић Дака, Индира Икотић, дечији рецитатор Софија Милекић, глумац аматер Марјана Томић, Милан Нешић, Недељко Вучковић, као и почасни чланови Бранко Милутиновић, Синиша Ракић и Милорад Торлаковић.

Плакете су уручене и Аустријанцима који су помогли активност Заједнице а то су Плесна школа Полај на челу са господином Фери Полајем, затим др Доморатски, Славица Рајић и Христоф Кауфман, заменик градоначелника града Инсбрука који је проглашен почасним чланом Заједнице Срба Тирол.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи