Сећање на Николу Теслу у Паризу

У Паризу је 8. децембра обележен Међународни Дан људских права. Централно место заузео је Пројекат сећања на Николу Теслу (Tesla Memory Project) који се састоји од изложбе о Тесли, целодневне комуникације о Теслином раду и значају, као и предавању Александра Протића, директора пројекта, о великом научнику.

У Општини града Париза, 8. децембра у конференцијско-изложбеном центру Рији, обележен је Међународни Дан људских права. Том приликом представљени су културни и образовни програми у организацији Француске Федерације УНЕСКО клубова. Стотинак образовних организација, међу којима су делегације студената, гиманзијалаца и основаца, присуствовало је догађају.

Централно место заузео је Пројекат сећања на Николу Теслу (Tesla Memory Project) који је представио изузетну изложбу о Тесли, целодневну комуникацију о Теслином раду и значају, као и предавање о великом научнику које је одржао директор пројекта Александар Протић.

Изложбу "Тесла у уметности" сачињавали су радови неколико уметника различитих народности, који су изложили своје слике и цртеже посвећене великом научнику. Изложба је била изузетно запажена, како од стране омладине, тако и од стране присутних научника али и функционера.

Изложени радови посвећени Тесли су оцењени као велика уметничка дела и изазвали су и велико интересовање присутних као и највећу пажњу и значајне похвале председника америчке федерације УНЕСКО клубова.

Пројекат Сећање на Николу Теслу већ неколико година популаризује живот и дело Николе Тесле првенствено у Француској и САД али и глобално, путем предавања, изложби и путем социјалних мрежа.

"Овог лета сам био учесник на Селигеру, Форуму младих светских лидера, где је Александар Протић свакодневно држао предавања у којима је често помињао и Николу Теслу и позивао нас да не дозволимо да такав геније падне у заборав. То ме је мотивисало да више сазнам о Тесли а затим и да надахнуто насликам његов портрет на један посебан начин и укључим се у овај сјајан пројекат", рекао је француски сликар и професор лепих уметности Роберт Летан.

Међу организаторима ове прославе Међународног Дана људских права била су и два члана Организације Српских Студената у Иностранству (ОССИ) - Александар Протић, оснивач Пројекта Сећање на Теслу и председник УНЕСКО клуба Универзитета Сорбона као и Борис Петровић, докторант на Сорбони.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи