Гвозденовић посланик Срба

Славомир Гвозденовић заступаће интерес двадесет хиљада Срба који живе у Румунији, одлучено је на јучерашњим парламентарним изборима у овој земљи. Српски представник у румунском парламенту је по њиховом Уставу члан парламентарне групе националних мањина.

Кандидат Савеза Срба, универзитетски професор др Славомир Гвозденовић из Темишвара изабран је за посланика на јучерашњим парламентарним изборима у Румунији.

У Парламенту у Букурешту Славомир Гвозденовић заступаће интересе двадесет хиљада Срба који живе у земљи источног суседа. Срби у Румунији представљају једну од 19 признатих националних мањина и према резултатима пописа становништва налазе се на осмом месту по бројности.

Славомир Гвозденовић је професор на Универзитету у Темишвару, познати је књижевник и председник је Скупштине дијаспоре и Срба у региону, доскорашњи председник Савеза Срба у Румунији. Од 1992. године пет пута је биран за посланика у румунском парламенту. Срби немају политичку странку која би заступала њихове интересе, већ ту улогу врши ССР.

Данас Срби имају једног представника у румунском парламенту (по Уставу) и он је члан парламентарне групе националних мањина, пише у Извештају о правима српског народа у региону Напредног клуба.

Интерни избор за кандидата за румунски парламент био је важнији од самих парламентарних избора. У трци за место српског представника у будућем законодавном телу Румуније појавила су се три кандидата, а одржана су два круга гласања.

Кандидати су били Славомир Гвозденовић, бивши председник Савеза Срба у Румунији, Огњан Крстић, председник Савеза Срба у Румунији и Славољуб Аднађ, један од потпредседника ССР-а, који је напустио изборну трку након првог круга. У другом кругу Славомир Гвозденовић је добио 42 гласа, а Огњан Крстић 33.

Према статистичким подацима из пописа који је у Румунији урађен 2002. године, Срба има 22.561 и чине 0,1 одсто укупног становништва. На територији Румуније највише Срба живи у Банату, и то у четири жупаније: Тимиш, Караш-Северин, Арад и Мехединц. У Букурешту, према истом попису, живи 324 припадника српског народа. Од укупног броја Срба, 88,42 одсто говори српски као матерњи језик.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи