Пословне везе матице и дијаспоре

Ниједна дијаспора на свету није самоорганизована, све успешне дијаспоре света помаже матична држава, чуло се између осталог у току Српско - америчке пословне конференције која је одржана протеклог викенда у центру Чикага. Главни циљ био је проналажење начина за боље повезивање Србије и Срба у Америци.

У хотелу Хајат у центру Чикага одржан је целодневни Српско - амерички пословни скуп. Организатори су били Конгрес српског уједињења и Канцеларија за дијаспору Републике Србије, чији је директор Славка Драшковић.

Главни циљ био је проналажење начина за боље повезивање Србије и Срба у Америци међу којима има на хиљаде успешних људи. На панелима је размотрено више тема од пословања и инвестирања у Србији, до очувања српске културе и језика.

Одржана је и промоција медицинског туризма у Србији. Присуствовала је и Семи Смит, руководилац Деска за рбију у Америчком Стејт Дипартменту, пословни људи, српски дипломатско конзуларни представници и руководиоци српских организација.

Дугогодишња чланица конгреса САД Мелиса Лубурић Бин похвалила је напоре да се на једном месту скупе Срби из више земаља света.

„Ја мислим да је јако важно да се Срби у Америци пословно између себе удруже, а такође ово су највишег нивоа професионалци српског порекла, они су у врху великих компанија, они су у врху политике, они су у врху друштва, они имају фантастичне везе, и јако је добро да се, не само између себе повежу, него наравно са Србијом", изјавила је Славка Драшковић.

„Веома сам срећна да сам овде данас и да се упознам са нашим новим представницима Владе Србије и конференције за дијаспору. Планирамо Конференцију медицинске дијаспоре у мају или јуну месецу 2013 године", рекла је др Љуба Стојиљковић, председница Српско-америчког Лекарског друштва.

Један од најчешће помињаних учесника био је Алекс Мачаски из Кливленда који је као издавач листа Кливленд Плејн Дилер омогућио да американци чују српску визију ситуације на Балкану.
„Ми треба да радимо скупа, јер ту има свакаквих лажи које иду у школе књиге, телевизију, филм, новине", рекао је Мачаски и додао да то треба да се промени, јер су деведесете прошлост.

"Ниједна дијаспора на свету није самоорганизована. Све дијаспоре које често узимамо као пример успешних дијаспора јеврејску, грчку, италијанску, све оне имају значајну помоћ државе", рекао је Милош Дедовић, председник Српско-америчке Привредне коморе.

Учесници скупа верују да овакви скупови помажу да се нађе начин како да се искористи огроман потенцијал српске дијаспоре у Америци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи