Седми Дани српске културе у Загребу

Пројекцијом документарног филма "Хрватски црнци" Милоша Влаисављевића и округлим столом на тему запошљавања Срба у Хрватској, у Загребу су 1. децембра почели седми Дани српске културе. Ову манифестацију организације Српско културно друштво "Просвјета".

Пројекцијом документарног филма "Хрватски црнци" Милоша Влаисављевића и округлим столом на тему запошљавања Срба у Хрватској, у Загребу су 1. децембра почели седми Дани српске културе, у организацији Српског културног друштва "Просвјета".

На манифестацији, која је почела у загребачком биоскопу "Еуропа", до 6. децембра ће се представити више уметничких програма из Србије и оних проистеклих из редова Срба у Хрватској.

Тема филма "Хрватски црнци", младог студента социологије и антропологије Милоша Влаисављевића, је проблем незапослености Срба у личкој варошици Доњи Лапац, у којој су Срби, иако чине већину, у осетној мањини кад је реч о запошљавању у државним предузећима.

Председник Већа српске мањинске самоуправе у Личко-сењској жупанији и бивши начелник Доњег Лапца Илија Обрадовић је указао на несразмер запослених и у општини и на нивоу жупаније.

Тако је у органима жупаније од 51 запосленог само један Србин, док су у Лици само три полицајца српска националности. У школи у Доњем Лапцу од 24 запослена има седам Срба, у шумарству их је од 37 само пет, од којих један ради привремено, рекао је Обрадовић и навео да је и у осталим општинама у Лици стање слично.

У Националном парку "Плитвичка језера" од 246 запослених има 24 Срба, од тога тек три повратника, казао је Обрадовић и додао да млади и незапослени одлазе у друге делове Хрватске, у Европу или Канаду, у коју је само из Доњег Лапца отишло троје младих, а 15 их је спремно за пут.

Нажалост, ни нове власти не показују политичку вољу да поправе ствари, рекао је Обрадовић.

Председник Грађанског одбора за људска права Зоран Пусић је указао да су подаци у филму "камилица у односу на ситуацију с почетка 90-их, кад су била масовна отпуштања Срба по директиви председника (Фрање) Туђмана, али и на иницијативу нижих структура и руководилаца".

"Није Туђман почетком 90-их отпустио 72 Србина из поште у Сплиту, већ руководиоци који су хтели бити већи католици од папе", рекао је Пусић.

Влаисављевић је рекао да је филм снимио као пројект организације Амнести интернешенел за Хрватску, и да није имао неких већих проблема док га је радио, као и да намерава да га прикаже и у Београду.

Пре пројекције филма, млади чланови Драмског студија "Ехо", ученици и бивши ученици Српске православне гимназије "Кантакузина Катарина Бранковић", који делује при загребачком пододбору "Просвјете", приказали су игроказ "А ко си ти", рађен по избегличко-повратничким искуствима.

У биоскопу "Еуропа" на програму су "Црна Зорица" и "Смрт човека на Балкану", као и два филма младог аутора Срђана Кече "Писмо оцу" и "Mirage". Биће приказано и неколико филмова млађе генерације српских филмаша, студената Факултета драмске уметности у Београду.

Осим филмског програма, Дани српске културе представиће и позоришни, музички и књижевни програм.

Представа "Маја и ја и Маја" представиће значајну копродукцијску сарадњу Хрватске и Србије, док ће се за музички део Дана побринути прослављени Лазар Новков и Фрејм Оркестра.

Публика може да види изложбу "Гласачка машина", а сви су позвани и да обогате експонате својим предметима из 90-их година.

Књижевни програм представља две књиге ауторке Јасне Бјеладиновић Јергић о народним ношњама у Србији и околним земљама у 19. и 20. веку, док сви заинтересовани током Дана српске културе могу похађати радионице плетења и везења, као и дечје креативне радионице за учење ћирилићног писма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи