Срби у Хрватској узнемирени

Одлука Хашког суда је политичка, а не правна и као таква не доприноси помирењу у региону, нити повратку прогнаних Срба у Хрватску стоји у закључцима Одбора за дијаспору и Србе у региону. Такође је наведено да су Срби у Хрватској узнемирени.

Одбор за дијаспору и Србе у региону одржао је 29. новембра седницу на којој су чланови Одбора размотрили Информацију о последицама по српски народ у Републици Хрватској одлуке Жалбеног већа Међународног трибунала за бившу Југославију о ослобађању хрватских генерала за злочине над српским народом у Крајини.

У закључцима са седнице стоји да Одбор осуђује одлуку о ослобађању генерала Готовине и Маркача, уз напомену да је одлука политичка, а не правна и као таква не доприноси помирењу у региону, нити повратку прогнаних Срба у Хрватску. 

Такође је наведено да је одлука донела узнемирење међу Србима у Хрватској о чему сведочи и неколико напада последњих дана на припаднике српског народа у Хрватској.

Одбор за дијаспору и Србе у региону је предложио Народној скупштини да у што краћем уврсти у дневни ред разматрање предлога Декларације о осуди ове одлуке Хашког трибунала.

Одбор очекује да тужилаштво Србије покрене поступак против одговорних у Хрватској за убиства и прогоне српског становништва и уништавање њихове имовине.

Поводом предлога Напредног клуба о представљању у Скупштини Србије Извештаја о политичким правима српског народа у региону за 2012. годину, Одбор је предложио да се у току децембра у Народној скупштини организује јавно слушање о политичким правима српског народа у региону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи