Скупштина Заједнице Срба у Тиролу

У аустријском граду Инсбруку је одржана Друга јавна скупштина свих Срба који живе у овом делу Аустрије. Анализиран је рад Заједнице у 2012. години и најављени нови пројекти и акције за 2013. годину.

У аустријском граду Инсбруку је одржана Друга јавна скупштина свих Срба који живе у овом делу Аустрије на којој су присуствовали, поред управе Заједнице и остали грађани који су хтели да се упознају са радом Заједнице Срба, јавља за Програм за дијаспору РТС Александар Михаиловић, секретар Заједнице Срба Тирол.

Поднети су извештаји о раду и учешћу на манифестацијама у 2012. години. Заједници се прикључило пуно младих људи који су новом енергијом кренули у стварање институције која нема за циљ само фолклорно представљање српске заједнице, него презентацију Срба и српских земаља и у другим областима. Велики број младих интелектуалаца припрема специјалне пројекте које би требало реализовати у 2013. години.

На самом почетку заседања Скупштине извештај је поднео Гостимир Зарић, председник Заједнице, као и потпредседник Гојко Савић и секретар Заједнице Срба Тирол Александар Михаиловић. Изнети су детаљи о учествовању на манифестацијама и акцијама Заједнице у 2012. години.

Најављена је још једна акција у 2012. години у организацији Заједнице Срба Тирол у Инсбруку, на којој ће учествовати фолклори из Тирола и гости из културно - уметничких организација.

У другом делу заседања Скупштине изнети су пројекти и планови за 2013-ту годину. Планирана је Трећа конференција Срба у Аустрији, Дани српске културе у Тиролу, Фестивал српског филма у Инсбруку, затим позоришне представе, Ликовна колонија (Инсбрук, Ројте), концерти класичне музике и изворног певања српских студената у Аустрији, разне трибине, смотра фолклора у Инсбруку.

У завршном делу Скупштине изнети су предлози за пријем нових чланова Заједнице.

На Скупштини се представило и Удружење привредника и занатлија „Срби из Тирола", као и успешни српски бизнисмени из Швајцарске Александар Николић и Срба Стојадиновић.

Учесници Скупштине су се сложили око тога да се треба изборити да у аустријским званичним документима треба да пише да су Срби припадници Српске православне цркве (Serbische ortodox), а не као до сада - само православац или припадник Грчке православне цркве.

„Шта овакви скупови доносе показаће време, али све већи број чланова ове Заједнице показује да перспектива постоји. Треба радити и резултати ће доћи сами по себи", биле су завршне речи Гостимира Марића, председника Заједнице.


 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи