О "Новинама сербским"

Организација СПО(Ј)И из Инсбрука je уз подршку КУД-а „Острог“ 24. новембра организовала предавање проф. др Волфганга Рорбаха. Тема је била "Новине сербске", први српски часопис настао у Бечу у 18. веку. Представљен је и нови број часописа "Споји!", чија је тема борба против беле куге.

У Инсбруку је Српска православна омладина Инсбрук - СПО(Ј)И уз подршку КУД-а „Острог" 24. новембра организовала предавање проф. др Волфганга Рорбаха у оквиру промоције најновијег издања Информативног и интеграционог часописа „Споји!", првог српског омладинског часописа у Аустрији.

Предавање је одржано у просторијама КУД-а „Острог" уз присуство значајног броја гостију из разних српских удружења и клубова, као и појединаца из покрајине Тирол.

Проф. др Волфганг Рорбах, велики пријатељ српског народа, који у свом пореклу има корене и аустријског и српског народа, трећи пут се одазвао позиву Омладинске организације СПО(Ј)И да одржи предавање.

Тема је била "Новине сербске", прве српске новине настале у 18. веку у Бечу, а о којима је проф. Рорбах писао у оквиру културне рубрике најновијег издања часописа „Споји!".

Присутнима се прво обратио Владимир Влајић, председника Српске православне омладине Инсбрук - СПО(Ј)И, представивши нови број часописа „Споји!", чија је тема борба против беле куге. Наслов овог броја је „Где су српске бебе?!".

Проф. др Волфганг Рорбах, чији је отац Аустријанац, а мајка Српкиња, говорио је о првим српским новинама. Читалачка публика у почетку није била бројна, јер српске занатлије, које су почеле да насељавају Беч још 1683. године, нису имали навику читања новина. Али, то се променило када је уведено оглашавање, као и вести изЕвропе.

Проф. Рорбах је рекао да су друштву потребни колико професори, толико и радници и да је најважније да радимо сваког дана на себи, да не бисмо заборавили свој језик, своје писмо, културу, традицију и историју. Зато је јако важно да развијамо културу читања. Са поносом треба истицати умне главе из српске културе, као што је Вук Караџић и Доситеј Обрадовић. Многи наши славних преци су били грађани света, радили и студирали у Америци, Аустрији и другим земљама, али се никада нису стидели свог српског порекла, закључио је проф. Рорбах.

На крају вечери додељене су захвалнице удружењима и појединцима који су помогли штампање најновијег издања часописа „Споји!", као и плакете најактивнијим члановима Омладинске организације СПО(Ј)И у 2012. години и најефикаснијим фудбалерима фудбалске секције „ФК Споји!" у сезони 2011/2012.

Професору др Волфгангу Рорбаху уручена је захвалница за залагање и помагање у остварењу циљева СПО(Ј)И.

Профсор Рорбах се захвалио и рекао да не смемо дозволити да се српски народ и даље дели и раздваја, већ да тражимо тачке које нас спајају, да будемо сложни, јер само тако можемо остварити циљеве којима тежимо.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи