Прослава јубилеја у Швајцарској

Српски културни савез Швајцарске и дневни лист „Вести" обележили су 24. новембра двадесет година постојања и рада. Прослави је присуствовао велики број гостију, а за музику су биле задужене сестре Тасић.

У просторијама КУД Коло Баден у Нојенхофу, кантону Цирих, Српски културни савез Швајцарске и дневни лист Вести 24. новембра су прославили двадесет година постојања и деловања.

Окупљенима се прво обратио председник КУД Коло Баден, Бошко Лопушина, потом Милош Дамјанац, бивши секретар и истакнути члан Савеза. Он је укратко испричао историјат Српског културног Савеза Швајцарске и нагласио да је „свака туђа земља туга преголема" и да је „веома тешко када сте отргнути од отаџбине". Захвалио се свима који су помогли рад Савеза и позвао све да се придруже годишњој скупштини Савеза, заказаној за 9. децембар у Дибендорфу.

Наступиле су Бисера и Милена Тасић, сестре рођене у Швајцарској, а које се баве певањем српске изворне музике. Бисера студира славистику на универзитету у Цириху.

Сваки од председника Савеза је присутнима говорио о периоду свог управљања организацијом. Томислав Перић је генералном конзулу РС Вери Вукићевић, Милошу Дамјанцу, Бошку Лопушини, Десимиру Стевановићу и Анђелки Красојевић уручио пригодне поклоне за дугогодишњу подршку Савезу.

Сима Павловић је нагласио да се тренутно налазимо у веома турбулентним временима и осврнуо се на злочине који су деценијама уназад приписивани српском народу. Сложио се са председником РС Томиславом Николићем да је најважније да се српски народ коначно уједини и сложи. Истакао је да морамо истрајати у очувању кровне организације Срба у Швајцарској и да се омогући омладини да унесе нове идеје и освежи рад Савеза.

Професор Марковића је замолио млађе нараштаје да добро проуче своју историју, јер се могу подичити својим великанима и да им то буде главно оружје.

Као завршну реч у име Савеза дали су бивши председник СКСШ-а Андрић и в.д. Савеза Жељко Милићевић. Обојица су истакли потребу за реорганизацијом Савеза и позвали присутне на годишњу скупштину.

Други део вечери био је посвећен јубилеју најчитанијег дневног листа у дијаспори Вести. Као представник овог листа присутнима се обратила Анђелка Красојевић, дописник Вести.

Анђелка Красојевић је истакла да је овај дневни лист настао у тренуцима када је наша земља пролазила кроз велике тешкоће. Њихов је циљ од самог почетка био да понуде потпуну информацију о ономе што се дешава у Србији и српском народу у дијаспори. О успеху овог листа говори његов тираж од 196.000 примерака само у Европи, јер се исте продају и у Америци и Аустралији.

Након тога присутне је поздравила Вера Вукићевић, генерални конзул, рекавши да је двадесет година постојања и рада СКСШ-а и Вести јубилеј вредан пажње и честитки.

„У ГК РС увек ћете имати партнера за сарадњу и помоћ. СКСШ-у од срца желим да преброди кризу, а Вестима желим још боље тираже и да обарају рекорде читаности", истакла је Вера Вукићевић.

У име наставника допунске школе у Швајцарској, Милица Крстић је слављеницима честитала јубилеј и подсетила да су наставници увек имали добар однос и блиско сарађивали како са Савезом тако и са Вестима.

„Вести су увек подржавале наше пројекте и омогућавале да се рад наставника и деце далеко види и чује", рекла је Крстић.

Након свих обраћања присутне је позрдавио свештеник цркве Успенија Пресвете Богородицу у Цириху, отац Бранимир Петковић. Искористио је прилику да честита јубилеј и истакао да се црква одувек трудила да поред духовног брине и о егзистенцији, култури и традицији свог народа и да ће то и у будућности чинити.

На крају програма изведена је представа „Ми се волимо, а ви?" у извођењу Јоване Петронијевић и Ранка Горановића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи