Срби из Мађарске гости "Просвјете" из Беча

СПКД "Просвјета" из Аустрије организовала је сусрет са Србима из Мађарске. Организовано је представљање српских институција у Мађарској. Истакнут је значај статуса мањине Срба у тој земљи, као и подршка цркве и матице.

СПКД Просвјета из Аустрије је 22. новембра организовала дружење са Србима из Мађарске. Повод за дружење је наставак сарадње Просвјете са институцијама српске заједнице у Мађарској, а пре свега размена искустава о тренутном стању у дијаспори, досадашњем раду на просветном и културном плану и могућностима даље сарадње.

У делегацији су били Јованка Ластић, директорка српске гимназије "Никола Тесла" у Будимпешти, Љубомир Алексов, председник Самоуправе Срба у Мађарској, парох Храма Св. великомученика Георгија у Будимпешти, протонамесник Зоран Остојић, као и Милан Кићевац, председник Српске православне црквене општине у Будимпешти, који је и повереник Просвјете за Мађарску.

Организовани су сусрети са представницима српских културних организација у Бечу, представљање бечког одељка универзитета Мегатренд, а после кратке шетње по граду чланови делегације су присуствовали вечерњој служби у цркви Св. Саве.

У вечерњим часовима, у свечаној сали цркве, организовано је представљање српских просветних институција у Будимпешти, као и начин организовања Самоуправе Срба у Мађарској. Публици, у којој су били и професори универзитета, дипломате, представници медија и српских организација, обратили су се сви чланови делегације и говорили о искуствима организовања Срба у Мађарској, њиховом статусу, потребама и тешкоћама.

Присутне је најпре поздравио организатор и иницијатор ове акције, Милан Кићевац, истакавши важност међусобног упознавања и учвршћивања веза међу бечким и будимпештанским Србима, подсетивши на њихову географску али и културну и емотивну блискост.

Алексов је објаснио функционисање српске самоуправе, наводећи да је пресудно то што Срби у Мађарској имају статус мањине, који се базира на принципу реципроцитета, али је истакао и важност подршке матице и потребу за већим умрежавањем Срба у региону.

Парох Зоран Остојић се осврнуо на улогу цркве у очувању идентитета и традиције српске мањине и њен значај у повезивању и заједничким активностима свих српских фактора у Мађарској. Црква је, што су потврдили и сви остали саговорници, несумњиво најважнији елеменат повезивања свих активности мађарских Срба.

Посебно надахнуто било је обраћање Јованке Ластић, директорке српске гимназије "Никола Тесла" у Будимпешти. Са пуно љубави према свом послу и ученицима, коју су сви присутни могли осетити, говорила је о раду у школи, развоју разних секција и активности, као и условима у интернату Текелијанум, у коме бораве и школују се млади Срби из свих крајева и земаља у окружењу.

Изузетно повољни услови школовања и живота у Текелијануму, који се налази у самом центру Будимпеште, сигурно су изазвали велико интересовање и пажњу присутних, с обзиром да је то изузетна прилика да се млади, на српском језику, а у Европској заједници, добро, комплетно и компетентно образују. Дипломе ове школе су признате у целој Европи, а неколико њених ђака са великим успехом студира и у Аустрији. Међу полазницима школе и становницима Текелијанума, налази се и један ученик из Беча.

Присутнима је приказан филм о историјату и раду гимназије и интерната, направљен од стране самих полазника, који је на показао како се живи и ради у тој школи, какви су успеси, али и тешкоће присутне у ђачкој свакодневници и на који начин их, заједно са професорима, превазилазе.

Присутни су постављали многобројна питања гостима, а вече је завршено дружењем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи