Фестивал филма у Јоханесбургу

У комплексу Монтекасино у Јоханесбургу отворен је Фестивал српског филма на којем се приказује укупно 14 филмова. Организатор је Српско културно-уметничко друштво Африка, а покровитељ Амбасада Републике Србије у Преторији.

Фестивал српског филма Јоханесбургу траје од 22. до 29. новембра. У оквиру фестивала се приказује 14 филмова савремене српске кинематографије, a биће одржан и концерт Српског културно уметничког друштва Африка као и књижевно и музичко вече.

Фестивал се одржава у комплексу Монтекасино у Јоханесбургу у организацији „Српског културно-уметничког друштва "Африка", а под покровитељством Амбасаде Републике Србије у Преторији.

На програму су филмови Беса, Синема Комунисто, Шешир професора Косте Вујића, Смрт човека на Балкану, Устаничка улица, Бели лавови, Љубав и други злочини, Монтевидео и многи други.

"Темељ који је одговоран за виталност српске филмске индустрије, што је данас посебно очигледно, су млади филмски аутори. Разни филмови младих аутора у протеклих неколико година су врло критички, храбро и оригинално скенирали живот у Србији. Као резултат тога имамо, у прошлости храбре и брилијантне, редитеље као што су: Саша Петровић, Душан Макавејев, Пуриша Дјордјевић, Жика Павловић; уз оне који су и данас врло снажни и настављају са снимањем филмова, као што су: Желимир Жилник, Горан Паскаљевић, Емир Кустурица, Слободан Шијан, Горан Марковић, Дарко Бајић, Срдан Голубовић, Срђан Драгојевић; и оне који уводе нову генерацију: Стефан Арсенијевић, Никола Лежајић, Маја Милош, Стеван Филиповић, а који бескомпромисно покушавају да превазиђу инерцију уморног националног корпуса. Са њиховим односом према животу и филму, будућност српског филма је заувек загаратована. Љубитељи филма у Јоханесбургу ће и сами видети да Србија са пуним правом припада светској филмској сцени и имаће прилику да виде радове редитеља који припадају различитим генерацијама и са разлизличитим погледима на свет.", рекао је поводом фестивала Лазар Ристовски.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи