Манифестација "Очувајмо српске школе"

Светосавско звонце је на позив парохијске школе у Лестеру од 12. до 18. новембра учествовало на манифестацији "Очувајмо српске школе". Звонце је обишло српске школе које похађају деца из Лестера, Корбија и Дарбија. Приликом тих посета организоване су радионице српског језика, историје, веронауке и глуме.

Светосавско звонце се одазвало позиву Српске парохијске школе у Лестеру, у Енглеској, и узело учешћа у манифестацији посвећеној очувању српског језика, културе и вере која је одржана под називом "Очувајмо српске школе".

Редакција Звонца се са благословом Епископа бачког Господина Иринеја, члана Светог Архијерејског Синода задуженог за рад Информативно-издавачке установе СПЦ и надлежног Епископа британско-скандинавског Господина Доситеја почетком прошле недеље запутила на овај мисионарски пут.

Током недеље Звонце је обишло српске школе које похађају деца из градова средње Енглеске: Лестера, Корбија и Дарбија. Приликом тих посета организоване су радионице српског језика, историје, веронауке и глуме.

На завршној вечери ове манифестације, која је одржана 17. новембра у препуној свечаној сали хотела "Тромеђа", Светосавско звонце је учествовало у програму заједно са ученицима ових школа.

Уводни део програма припао је деци која су најпре отпевала заједно са протиницoм Драгицом-Секом Стокић химну Светом Сави. Након тога Лука Зеленовић је рецитовао "Здравицу", а фолклор "Тромеђа" представио се "Играма из Србије".

Кроз занимљиве приче и рубрике Светосавског звонца, присутне је провела главни и одговорни уредник Радмила Мишев, а глумац Тихомир Арсић извео је монодраму Светосавског звонца "Ми смо њихови потомци".

Завршни део програма под диригентском палицом наставнице Силване Галић протекао је у рецитацијама Александра Кончаревића: "Пардон", Емилије, Нађе и Маје: "Представљање", а своје глумачке бравуре премијерно, пред својим родитељима и сународницима приказали су ђаци из Корбија кроз игроказе: "Десет љутих гусара" и "Јежева кућица." На крају вечери, пастирским поукама и порукама присутнима обратио се парох Дарбијски протојереј-ставрофор Радмило Стокић.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи