Измене Закона о држављанству неопходне

Потребна је измена Закона о држављанству Републике Србије, истакнуто је приликом састанка представника Срба из Румуније са члановима Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Републике Србије. Скупштина Србије ће радити на јачању поверења Српске заједнице у матицу.

Председник скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону Александар Чотрић састао се с челним људима Савеза Срба у Румунији, а у разговору је истакнута потреба измене Закона о држављанству Републике Србије.

На тај начин би Србима у Румунији и сународницима у другим државама, где живе као аутохтоно становништво, био олакшан поступак добијања српског држављанства, саопштено је из Народне скупштине републике Србије.

Чотрић и члан Одбора Миодраг Линта разговарали су у Темишвару и са председником Скупштине дијаспоре и Срба у региону Славомиром Гвозденовићем и генералним конзулом Србије у Темишвару Лазаром Манојловићем о питањима везаним за побољшање положаја српске заједнице у Румунији.

Указано је и на проблем финансирања два лектора за српски језик на катедри Универзитета у Темишвару, враћања Макриног дома Српској православној цркви у центру града, као и на потребу обавештавања родитеља и деце у Србији и другим земљама региона о могућностима школовања у српској Гимназији у Темишвару.

Председник Одбора Чотрић истакао је да ће Скупштина Србије учинити све да се ова питања што пре реше на задовољавајући начин, како би се допринело јачању поверења српске заједнице у Румунији у матичну државу и зауставило осипање њене бројности, наводи се у саопштњу.

Чотрић и Линта присуствовали су 16. новембра обележавању Дана Српске теоретске гимназије "Доситеј Обрадовић" у Темишвару и отварању Сајма српске књиге, у оквиру манифестације "Дани српске културе у Темишвару". Чланови Одбора разговарали су и с представницима Гимназије, медија на српском језику, Српске православне цркве и другима, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи