Председник Николић код Срба у Мађарској

Председник Србије Томислав Николић посетио је седиште Самоуправе Срба у Мађарској. Састао се са Љубомиром Алексовим, председником те организације, као и руководиоцима осталих српских институција. Разговарало се о актуелном положају и проблемима српске заједнице у Мађарској.

Председник Србије Томислав Николић искористио је свој боравак у Будимпешти и за посету седишту Самоуправе Срба у Мађарској (ССМ), где се састао са њеним председником Љубомиром Алексовим и руководиоцима осталих српских институција.

Представници Срба из Мађарске упознали су председника Николића са историјатом и задацима своје кровне организације - Самоправе Срба у Мађарској (ССМ) и установа које делују у њеном саставу, а председник ССМ-а Љубомир Алексов се укратко осврнуо и на актуелни положај и проблеме српске заједнице у Мађарској.

Иако је ова посета Самоуправи, према протоколу, уследила тек по завршетку мађарско-српских разговора на највишем нивоу, председник ССМ-а изнео је очекивање да ће руководство наше матице на челу са господином Николићем у будућим разговорима са мађарским партнерима заступати и интересе Срба у Мађарској.

Пошто је саслушао своје домаћине, Томислав Николић је рекао да је са мађарским партнерима „разговарао о свему, па и о заступљености Срба у Мађарском парламенту.

"Питање је колико тачно има Срба у Мађарској, али је очигледно да према закону не можете само да имате свог члана Парламента. Законом није предвиђено да мањинске заједнице обавезно имају свог посланика, без обзира на број припадника.

Моји мађарски саговорници говоре о портпаролу заједнице, који би имао сва права наступа у Парламенту, што подразумева и дискусију и критику, али не би могао да гласа. Искрено речено, када имате једног члана парламента, мислим да он ништа не може да промени. Није лоше имати свог посланика, ако то омогућује неке додатне финансије.

Видим да сви бране начин на који су омогућили мањинама да буду заступљене и ако бисмо инсистирали да се иде даље од тога, требало би мењати Устав земље. Биће тешко добити посланика, јер мађарска влада очигледно не прихвата тај начин на који бисмо ми могли обавезно да имамо посланика. Али, можда то може да буде тема за будуће разговоре, пошто смо се договорили да отворено, искрено и пријатељски сарађујемо. Тачно је да Мађарска смањује број посланика на 199, али то није број који може да оптерети земљу", рекао је Николић.

Председник је подсетио да је Србија заступништво мањина у Народној скупштини решила на другачији начин:

"У Србији све странке имају представнике мањина у Народној скупштини, а онда и странке мањина имају тзв. природни праг и одмах улазе у парламент, тако да смо ми у томе даље отишли него Мађарска.

Истина, мађарска заједница у Србији је бројна, али ми о њој водимо рачуна и ићи ћемо на реципроцитет. Све оно што од нас с правом траже Мађари у Србији и ми ћемо на неки начин тражити од Мађарске. Како они реше наше питање, тако ћемо и ми њихово или, како ми решимо њихово, тако да и они реше наше", рекао је Томислав Николић.

Он је обавестио представника Срба из Мађарске да је са својим мађарским колегом разговарао отворено и да у односима двеју земља постоје проблеми због којег су, како се изразио, „вероватно патили и Срби у Мађарској".

"Постоје неки проблеми у односима Србије и Мађарске који се годинама вуку, а нема разлога да се вуку. Успостављање контаката са државном Мађарском и потпуна отвореност у разговорима, када сам прихватио све оно што Србија може да прихвати, а нисам прихватио и нећу и што Србија не може да прихвати, свакако ће помоћи вама да се учврстите овде и да престане да се осипа број Срба у Мађарској, а то је најгоре. Нестале су десетине хиљада људи, а не неколико. Зато преко амбасаде или преко министарства треба све те проблеме да ставите на један папир, како бисмо их што пре решили са владом Мађарске, и како бисмо знали шта је то остаје да самостално решавамо", нагласио је Томислав Николић.

Председник Србије се потом осврнуо на проблеме финансирања образовних и културних институција у Мађарској.

"Ја ћу скренути пажњу нашој држави да води више рачуна, посебно о школама у иностранству, пошто су ми се овде жалили да већ 15 година опада финансирање српских школа у иностранству, а и културних институција. Када гледате ову децу док играју и певају, онда знате да новац уложен у то није бачен. Када знају историју, новац није бачен. Убеђен сам да је отварање почело и да ће то знатно да олакша живот вама у Мађарској.

Ми ћемо прогутати горак залогај, али је време да идемо напред, да гледамо у будућност. Не можемо да останемо закопани и, ако мало попустимо, неће нам пасти круна с главе. Ми морамо да успоставимо одличне односе са својим комшијама, јер се комшији пије вода за здравље. А ја вама стварно желим да наставите да радите као до сада и заиста желим да нам преко министарства стигне ваш списак, како бисмо видели шта наша држава може да помогне, а шта можемо да обезбедимо у разговорима са мађарском страном", поручио је гост својим домаћинима.

Председник Николић се затим осврнуо на свој сусрет са мађарским премијером Виктором Орбаном, који је био уприличен претходне вечери.

"Са премијером Орбаном смо говорили о финансирању ваше самоуправе, пошто ме је неко уплашио да би то могло да престане. Ја мислим да никада неће престати, али треба да видимо да обезбедимо довољно средстава. Видећете да ће после ових разговора све бити боље и лакше. Од сада гледајте са много више оптимизма на однос мађарске и наше државе према вама.

Дужност ове владе је да брине о националним интересима, што се до сада увек извлачило, бежало испод руку. Да ли због страха, притиска или уцена, увек се мање размишљало о нашем националном интересу, а више о другима: шта ће да кажу, шта ће да ураде... Морамо више да мислимо на себе, али не толико као да не постоје други. Ако не буде боље, одмах се јављајте",  рекао је Николић и подсетио да представници Мађара из Војводине у Будимпешти увек наилазе на отворена врата.

"Тако и наша држава треба вас, Србе из Мађарске да прима. Наравно, да вас има сто хиљада и да сви гласате, сви би бринули о вама. Али, ја волим да бринем о вама када вас нема толико",  поручио је председник Србије својим домаћинима у Самоуправи Срба у Мађарској на крају посете тој институцији.

Висока делегација из Београда потом је накратко посетила будимпештанску српску цркву Светог Ђорђа, где је председник Србије разговарао са епископом будимским Лукијаном и месним парохом Зораном Остојићем. Како сазнајемо, домаћини су свог госта између осталог, известили о споростима у спровођењу Закона о реституцији, због чега су поједине црквене некретнине још увек у туђем власништву.

Исте вечери је у Амбасади Србије у част прве званичне посете Томислава Николића Мађарској одржан свечани пријем којем су поред особља амбасаде, представника дипломатског кора и српске заједнице у Мађарској, присуствовали и мађарски министри спољних послова и одбране, као и начелници генералштабова Мађарске и Србије.

У вечерњим сатима, Срби из Мађарске приредили су у част високих гостију из матице програм у Српском културном центру у Будимпешти, у којем су учествовали КУД Табан, хор Свети Димитрије и драмски уметник Милан Рус.

Председник Николић је потом у галерији овог центра присуствовао отварању ликовне и фото изложбе будимпештанског Удружења уметника Круг.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи