Представници дијаспоре у Парламенту?

Александар Чотрић, председник скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону изјавио да да се нада да ће у следећем сазиву парламента бити чак пет представника Срба ван Србије. Чотрић се нада ће дијаспори и Србима из региона бити омогућено гласање поштом, као и да ће примена Закона о држављанству бити ефектнија.

Александар Чотрић, председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Републике Србије изјавио је да се нада да ће у следећем сазиву српског парламента бити и представници Срба из дијаспоре и региона.

"Сматрам да би пет посланичких места, с обзиром на бројност српске дијаспоре, био адекватан број, с тим да по један посланик представља Србе у региону, у западној Европи, у Северној Америци, Аустралији и у осталим деловима света", рекао је Чотрић.

Чотрић је рекао да ће се на заседању Одбора за дијаспору и Србе у региону до краја године говорити о предлогу измене Изборног закона који би, по угледу на поједине државе у региону, омогућио присуство неколико представника дијаспоре и Срба из региона у Скупштини.

Чотрић истиче да се на претходним изборима веома мали број људи пријављивао и гласао, а, ипак, избори у дијаспори су много коштали. Као једноод решења наводи се могућност гласања поштом.

Према његовим ријечима, потребно је на изборима обезбиједити веће учешће Срба који живе ван Србије, јер се до сада мали број људи пријављивао и гласао, а ти избори у дијаспори су много коштали. Чотрић каже да би решење могло бити гласање путем поште.

Чотрић истиче да Закон о држављанству Републике Србије који је измењен у марту подразумева да Срби из дијаспоре и Срби из региона имају право на држављанство Србије без подразумеваног пребивалишта на територији Србије, да не треба да плаћају захтеве, нити је потребно да се одричу држављанства земље у којој живе.

Међутим, процедура добијања држављанства не може да се убрза, каже Чотрић, јер нема техничких капацитета за бржу обраду захтева. Чотрић сугерише да се, они са оправданим разлозима за убрзање процеса добијања држављанства, обрате Владиној Канцеларији за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи