Коњовић поново у Прагу

Ретроспективна изложба академског сликара Милана Коњовића под називом "Коњовић поново у Прагу", отворена је 14. новембра у главном граду Чешке. Изложба траје до 27. новембра.

Ретроспективна изложба академског сликара Милана Коњовића (1898-1993) под називом "Коњовић поново у Прагу", отворена је 14. новембра у Музеју Карловог моста у главном граду Чешке.

Аутор изложбе је Сава Степанов из Новог Сада. Изложбу чини мини ретроспективна поставка 20 слика из фундуса Галерије Милан Коњовић из Сомбора.

Последња Коњовићева изложба у Прагу, која спада у ред антологијских, уприличена је 1973. године.

"Милан Коњовић је свега два семестра био прашки студент. Академију ликовних уметности у Прагу у класи професора Влаха Буковца уписао је 1919. године, али је након годину дана одлучио да студије настави самостално. Током боравка у Прагу, сарађивао је са авангардним чешким сликаром Јаном Зрзавим, који му је препоручио студирање Леонарда у Бечу", пише у биографији Милана Коњовића.  

Претходно је слична изложба била у Паризу, у Српском културном центру.

После Војводине, Париз је био највећа Коњовићева љубав, као права мета сликарских амбиција, али ништа мање то је био и Праг, за живот и афирмацију тог великог сликара, речено је на отварању.

Покрајински секретар за културу Славиша Грујић рекао је да се поставља питање да ли је Коњовић уопште и одлазио из Прага, јер се из њега тешко може отићи.

Опус сликара Милана Коњовића броји више од 6.000 радова: уља, пастела, акварела, темпера, цртежа, таписерија, позоришних сценографија, скица за костиме, витража, мозаика и графика.

У Сомбору, уметниковом родном граду, од 1966. године постоји Галерија Милан Коњовић у којој је више од 1.060 дела.

Изложбу су помогли Покрајински секретаријат за културу и информисање из Новог Сада, Град Сомбор, Удружење грађана Лука Праг из Прага и Галерија Милан Коњовић из Сомбора.

Отварању изложбе је присуствовао и редитељ Емир Кустурица који је такође прашки ђак.

Изложба траје до 27. новембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи