Кућевна у Чикагу

Српско - амерички музеј Свети Сава у Чикагу 16. и 17. новембра приказује део из представе Народног позоришта "Код куће / Кабул", у режији Жељка Ђукића. У улози Кућевне у Чикагу гостује Душанка Глид Стојановић, првакиња Народног позоришта.

Душанка Глид Стојановић ће у Чикагу у Српско - америчком музеју Свети Сава, 16. и 17. новембра извести део из представе „Код куће/Кабул" по тексту Тонија Кушнера. Душанка Глид Стојановић у представи тумачи лик Кућевне, у режији Жељка Ђукића.

Представа „Код куће/Кабул" је премијерно изведена 2009. године на сцени Раша Плаовић, Народног позоришта у Београду. Ова продукција  је резултат културне размене Народног позоришта и ТУТА позоришта из Чикага (The Utopian Theatre Asylum), чији је један од оснивача Жељко Ђукић.

"Код куће/Кабул" је комад о животу под терором Талибана и улози Запада у стварању истог, а написан је пре него што је Ал Каида извршила напад у Њујорку.

Редитељ Ђукић истиче да се писац Кушнер упорно правда да "није никакав врач већ да пише о стварима које се догађају свакодневно, о појавама које могу да се сагледају дијалектиком, а не враџбином, те да уопште није тешко предвидети исход кратковиде спољне политике Вашингтона, рецимо, у Авганистану".

У Кушнеровим комадима преовладава утисак да је свет један, да границе не постоје, да оно што се догађа у сну утиче на стварност, да постоји веза између домаћице у Лондону и библиотекарке у Кабулу, које се никада нису среле, написао је поводом представе Жељко Ђукић.

„Попут Шекспира и Брехта, и Кушнер сцену види као свет у којем двор има директну везу са крчмом, а талибански војник са јапијем на Вол стриту", каже редитељ Ђукић.

Душанка Глид Стојановић, првакиња Народног позоришт у Београду је добитница награде „Милош Жутић" за најбоље глумачко остварење у професионалним позориштима од 30. јуна 2009. до 30. јуна 2010. године за лик Кућевне у представи „Код куће/Кабул".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи