Књижевно вече у Бечу

Аустријски огранак „Просвјете“ започео програм „Представљање дела и аутора српске заједнице у Бечу“ организовањем књижевне вечери доајена српске дијаспоре у Бечу, Вјере Рашковић Зец. Циљ манифестације је да публици убудуће приближи деловање српских стваралаца из Беча, али и целе Аустрије.

Данте Алигијери и Никола Тесла били су узори и инспирација песникињи Вјери Рашковић Зец за збирку Ogni speranza - Без наде.

Наслов је инспирисан речима из стиха „Будите без наде ви који овде улазите", које стоје као мото Дантеовог спева „Пакао", али и речима које су стајале на улазу у лабораторију Николе Тесле у Колораду.

Збирка садржи преко стотину песама које су подељене по поглављима: Иду дани и пролазе, Бог и човјек, Вријеме, Пути, Крај пута, Умјетност духа, Чаролије маште, Убити љубав, Срећа, Самоћа, Мисли у бескрај бјеже, Умјетници небесници и патници, Љепота, Музика, Ријеч, Пјесник гола душа.

Збирка је избор из вишедеценијског рада ове песникиње и представља једну врсту круне њеног поетског стварања. Одабране песме читали су Касијана Милошевић, Милева Чокић, Љиљана и Дарко Марков, Ана Кукић, Радиша Ђокић, Стјепан Херман, а на немачком, преводилац ове књиге Горан Милетић.

Проф. Срђан Мијалковић, председник „Просвјете", као рецензент збирке, закључио је да су песме прожете јаким емоцијама, искуством и знањем, руковођене унутрашњом имагинацијом и универзалним духом.

„Језик којим ауторка суверено саопштава свој лирски израз леп је пример очуваног српског новоштокавског дијалекта ијекавског изговора. Ова књига је битан елеменат очувања и неговања те варијанте српског књижевног језика, јер је мудрост и промишљеност лирског израза изречена њиме, ретка и јединствена. Док читамо те искрене песме, исказане тим лепим говором, оне без муке налазе пут до нашег унутрашњег света, додирују га и чине бољим и другачијим. Оне успевају да код пажљивог читаоца пробуде најдубље осећаје и учине живот јаснијим, мирнијим и једноставнијим. Док читамо песме Вјере Рашковић, осећамо се боље. Можда је то апсурд, али ова књига, иако се зове Без наде, на свој посебан начин пружа нам нову наду и показује нови, бољи свет", рекао је професор Мијалковић.

Међу поштоваоцима писане речи Вјере Рашковић Зец била је и њена нећака, Санда Рашковић Ивић, посланица у Скупштини Србије.

Санда Рашковић Ивић се обратила публици и изразила велико поштовање и љубав према Вјери, подсетивши на важност подршке породице образовању и заједничком очувању традиције.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи