Полагање венаца у Миџидију

Дан примирја у Првом светском рату обележен је 11. новембра и у румунском граду Миџидију. Представници Србије, Румуније и Срба који живе у тој земљи положили су венце на Спомен - костурницу српским војницима погинулим у борбама у црноморској Добруџи 1916. године.

Дан примирја у Првом светском рату обележен је 11. новембра и у румунском граду Миџидија полагањем венаца на Спомен - костурници српским војницима погинулим у борбама у црноморској Добруџи 1916. године.

У борбама од августа до октобра 1916. године погинуло је око 2 500 војника Прве добровољачке српске дивизије, а више од 6 000 их је рањено. Дивизија је имала укупно 18 868 припадника.

Венце су на споменик положили представници амбасаде Србије у Румунији и Војски Србије и Румуније, Савеза Срба у Румунији, градоначелник Миџидије и румунски министар културе Пују Хашоти.

Церемонија полагања венаца одржана је уз свету литургију са хором и војним почастима.

Прва српска добровољачка дивизија образована је у пролеће 1916. у Русији, а сачињавали су је добровољци, углавном Срби, пристигли из Америке, Канаде, Аустроугарске, саме Русије и других земаља. Њен командни састав сачињавало је 200 српских официра, који су са Солунског фронта, после дуге и опасне пловидбе Средоземљем, каналом Ламанш и Северним морем, преко Мурманска доспели до руске Одесе, на обали Црног мора. Борбени стег уручио им је лично тадашњи српски премијер Никола Пашић.

После крвавих битака у Добруџи преполовљени остаци Прве српске добровољачке дивизије повукли су се у Русију. Али добровољаци су желели да до краја учествују у ослобађању Србије тако да су кренули на невероватан пут. Преко далеког Владивостока и Јапана, преко Сингапура и Суеца, они су маја 1918. стигли на Солунски фронт и дали свој допринос његовом пробоју.

На 10. годишњицу добруџанске епопеје, пре 80 година, краљ Александар Први Карађорђевић, у пратњи свог таста, румунског краља Фердинанда, открио је у Медџидији величанствени споменик палим јунацима, припадницима Прве српске добровољачке дивизије. Величанствена пирамида саграђена је од белог мермера, донесеног из Србије, из Венчаца.

Церемоније полагања венаца српским погинулим војницима одржавају се сваке године на Дан помирења, а преко целе године о споменику воде бригу локалне власти и грађани Миџидије.

Споменик је био реновиран 2006. године на иницијативу амбасаде Србије у Румунији, финансијским средствима које је издвојило Министарство за рад Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи