Јесен у Копенхагену

У Српском културном центру у Амбасади Србије у Копенхагену одржано је оперско вече "Поздрав јесени". Наступали су оперски певачи Сања Керкез и Иван Томашев. Запажен наступ имали су и у Вејлу, на дводневном пословном форуму "Мост", посвећеном развоју привредно-економске и културне сарадње између Данске и земаља Западног Балкана.

У Српском културном центру у Амбасади Србије у Копенхагену одржано је оперско вече "Поздрав јесени". Пред публиком коју су чинили представници дипломатског кора и Срби који живе у Данској, наступили су солисти опере Народног позоришта у Београду, сопран Сања Керкез и бас Иван Томашев.

У пратњи пијанисте Ивана Јовановића, они су извели дела Вердија, Белинија, Росинија и Биничког.

Иван Томашев је рођен у Београду. Музичко школовање започиње у Земуну, у музичкој школи Коста Манојловић. После две године је освојио прву награду на такмичењу младих оперских певача целе бивше Југославије. Вокално усавршавање наставља у Новом Саду, Загребу, Риму и Бечу.

Почетком 1986. године почиње његова солистичка каријера, прво у ансамблу Опере Српског Народног Позоришта у Новом Саду, а затим у опери ХНК у Загребу. Солиста Опере Народног Позоришта у Београду постаје 1989. године. Већ 12 година има статус првака опере.

Поред успешних наступа на матичној сцени у Београду, веома често је ангажован у разним оперским продукцијама широм света, где за собом има више од четири стотине отпеваних представа у Македонији, Румунији, Хрватској, Мађарској, Словенији, Аустрији, Швајцарској, Чешкој, Немачкој, Француској, Данској, Малти, Италији, Америци, Јапану и Русији. 

Сања Керкез је рођена у Тузли где је завршила основно и средње образовање. Уписала је музичку Академију у Сарајеву, у класи проф. Бланке Курпијел, потом прелази у Београд, где завршава музичку академију у класи професорке Бисерке Цвејић.

Током студија осваја бројне награде на савезним певачким такмичењима. Као стипендиста немачке владе борави у Бајројту месец дана, на мастер класу одржаном у оквиру Вагнерових оперских свечаности.

Након завршених студија, добија ангажман у београдској Опери, са улогом у Моцартовој опери „Директор позоришта". Након тога се нижу улоге, као што су Аделе у „Слепом мишу", Росина у „Севиљском берберину"...

Добитник је две годишње награде Народног позоришта за уметничко остварење, као и Награде Народног позоришта за најбоље индивидуално премијерно уметничко остварење у оквиру репертоара Народног позоришта од 22.11.2009. до 10.11.2010. Као гост наступала је у Немачкој, Швајцарској, Аустрији, Бугарској, Румунији, Македонији, Грчкој, Хрватској, Норвешкој, Јапану и Француској. 

Животни и оперски партнери, Сања Керкез и Иван Томашев, имали су и веома запажен наступ у данском граду Вејле, на дводневном пословном форуму "Мост", посвећеном развоју привредно-економске и културне сарадње између Данске и земаља Западног Балкана.

Пројекат "Мост" представља заједнички аранжман Амбасада Србије, Босне и Херцеговине, Македоније у Данској као изгрању "моста" између земаља учесница и њихових култура.

У циљу промовисања економских и иновативних потенцијала Србије, в.д. директора Фонда за иновациону делатност Републике Србије, др Љиљана Кундаковић, учествовала је у радионици на тему иновација и представила напредак у реализацији Програма подршке иновацијама у Србији и Програма за развој предузећа и иновација Западног Балкана.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи