Кецмановић у Америци

Роман Владимира Кецмановића "Топ је био врео" преведен је на енглески језик. Тим поводом аутор гостује на Торонто универзитету, Колумбија универзитету и Вашингтону, где ће говорити о роману и савременој српској књижевности.

Владимир Кецмановићем, писац млађе генерације, оштрог, кочићевског језика, гостује у Канади и Сједињеним Америчким Државама.

Повод је објављивање његовог романа "Топ је био врео" у преводу на енглески језик - "The Cannon Was Red Hot". Роман, који је објавила Serbian Literary Company из Торонта, у преводу Софије Шкорић, говори о ратној трагедији у Сарајеву.

Писца ће представити др Давор Миличевић, а Кецмановић ће изнети своје виђење савремене српске литературе.

Овим предавањем и представљањем Кецмановићевог романа започиње се серија предавања на Торонтском универзитету с циљем представљања савремених литерних токова.

Седмог новембра гостује у Galbraight Building-у, 9. новембра на Columbia University у Њујорку, а 15. новембра у Вашингтону.

Владимир Кецмановић рођен је 1972. у Сарајеву. Дипломирао је светску књижевност и теорију књижевности на Филолошком факултету у Београду.

За роман "Топ је био врео" (2007) добио је награду "Борислав Пекић". Роман је био у најужем избору за НИН-ову награду.

Аутор је романа "Последња шанса" (1999) и "Садржај шупљине" (2001) и "Феликс" (2008), за који је добио награду "Меша Селимовић".

"У том истом контексту - књижевности на српском - на почетку прошлог века беше Црњански, са својим непоновљивим реченицама без краја, које су се, испресецане безбројним зарезима, преливале преко својих читалаца као море. На почетку следећег, овог века, налази се Владимир Кецмановић, са реченицама кратким, шиљатим, које се као ексеризабијају у наша чела. Затворили смо круг", написао је Бојан Босиљчић.

Кецмановић се 4. новембра сусрео са читаоцима у Библиотеци Манастира Светог Преображења у Милтону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи