Време је за извоз идеја

Идејни творци и аутори пројекта "ИнтерАктивни буквар" Владимир Копрић и Марко Маринковић из Београда представљали су Србију на Pionirs Festival-у у Бечу. Пројекат је изазвао велико интересовање институција и фирми због његове широке применљивости. Значајно место може имати и у настави у допунским школама у дијаспори.

Идејни творци и аутори пројекта ИнтерАктивни буквар Владимир Копрић и Марко Маринковић из Београда, представљали су Србију на великом међународном догађају Пионирс Фестивал у Бечу, где су презентовали свој пројекат који је већ изазвао велико интересовање учесника.

Тим ИнтерАктивног буквара, који сачињавају Владимир Копрић, Марко Маринковић и Горан Димитров из Београда, имали су у Бечу значајне и успешне сусрете на којима су представили свој пројекат.

Копрић, Маринковић и Димитров примљени су у Скупштини града Беча, у представништву Привредне коморе Србије, као и у Српском културном и просветном друштву Просвјета.

Госте из Београда примила је Вера Видовић, директорка представништва Привредне коморе Србије у Бечу којој је представљен овај пројекат.

Она је оценила да је веома добро што се кроз младе људе и проналазаштво мења структура извоза, те се уместо сировина за производњу полако почиње са извозом идеја и проналазака.

"ИнтерАктивни буквар није само прича за српски језик, већ је практично применљива концепција која се може употребљавати и за друге језике и земље", рекла је Видовићева.

На састанку са професором Срђаном Мијалковићем, председником Просвјете, договорен је даљи облик сарадње и развоја Интерактивног буквара на територији Аустрије.

Током сусрета са Аницом Мацком Дојдер, посланицом Социјалдемократске партије Аустрије (СПО) у бечком парламенту, договорен је даљи ток имплементације пројекта ИнтерАктивни буквар на територији Аустрије за немачки језик.

Организатори Пионирс фестивала изабрали су 30 фирми од укупно 850 пријављених учесника које ће представити свој проналазак. Међу изабранима нашао се и тим из Београда, што такође сведочи о великом интересовању за ову иновацију.

Према речима Копрића, 12 фирми које такође учествују на овом догађају већ су показале интересовање за овим пројектом.

Пионирс Фестивал је одржан у Бечу од 29. до 31. октобра, а био је посвећен младим европским предузетницима, иноваторима и проналазачима.

Пројекат ИнтерАктивни буквар намењен је предшколском узрасту и ђацима у основним школама и представља квантни скок у образовању за 21. век.

Систем се заснива на интерактивности и интензивном коришћењу мултимедијалних садржаја чиме се деци омогућава ефикаснији начин усвајања нових знања, коришћењем уређаја осетљивих на додир, као што су таблет рачунари и мобилни телефони.

Методологија оваквог, најсавременијег, преношења школског градива развијана је у сарадњи са педагозима, васпитачима и катедром за српски језик на Филолошком факултету у Београду.

ИнтерАктивни буквар значајно место може да има и у дијаспори међу многобројном децом која потичу са бивших југословенских простора, а матерњи језик изучавају на допунској настави у земљама где сада одрастају.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи