Нова теорија о настанку Mесеца

Матија Ћук, астрофизичар из Београда, који се бави научним радом у Калифорнији, са сарадницом Саром Стјуарт представио је нову верзију старе теорије о настанку Месеца. Овај научни двојац сматра да 90 одсто месеца чини Земљин материјал, док преостали део потиче са друге планете.

Матија Ћук, астрофизичар из Београда, који се већ неколико година бави истраживачким радом у Калифорнији, са сарадницом Саром Стјуарт је поставио нову теорију о настанку Месеца.

Месец је настао од Земље приликом њеног судара с планетом Теом, тврде у студији објављеној у часопису Сајенс ова два астрофизичара. Њихова теорија, представљена и на астрономској конференцији у Невади, привукла је велику пажњу медија широм света.

"У доба настанка Месеца, дакле, пре отприлике четири и по милијарде година, Земљина ротација је била много бржа и дан је трајао свега 2,3 сата. С толиком брзином окретања, судар с планетом Теом могао је лансирати довољно материјала да се формира Месец. Плима коју изазива Месец на Земљи има повратно дејство на Месец због реакција које настају на нашој планети. То затим доводи до убрзања обртне силе Месеца, јер кинетички моменат са Земље утиче на повећање Месечеве орбите", објашњавају научници.

То је нова верзија старе теорије о судару Земље с другом планетом током настанка Сунчевог система. Та је теорија постала популарна још седамдесетих година, а донедавно се сматрало да је Месец настао од делова тог другог тела.

„Према нашој теорији, Месец је 90 одсто настао од Земљиног материјала, а само мали део потиче од друге планете. То се слаже с мерењима изотопа у камењу с Месеца које је донесено током мисија "Аполо". Анализом тих узорака показано је да су њихови изотопи слични изотопима у камењу на Земљи", кажу ови научници.

Нова теорија о настанку Месеца, добро је примљена међу научницима, а за нас је посебно занимљива јер је један од њених аутора Матија Ћук, рођени Београђанин. Дипломирао је астрофизику на Београдском униврзитету, а докторирао на Универзитету Корнел, постдокторске студије провео у Ванкуверу и на Харварду, где је с колегиницом Стјуарт и формулисао нову теорију о постанку Месеца.

Последњих годину дана Матија Ћук ради на Институту СЕТИ у Калифорнији, где се бави истраживањем свемира и доказима о ванземаљском животу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи