Миграција стручњака

У првих шест месеци ове године више од 200 лекара посао је тражило у иностранству. Одлазе и стручњаци са природних и техничких наука, најчешће из области електронике и рачунарства. Очекује се усвајање Стратегије образовања до 2020. године. Да ли нам је потребнија стратегија враћања стручњака у домовину?

Посла а ни пара за многе лекаре нема у Србији, па они своје беле мантиле облаче у болницама у Немачкој, Словенији, Алжиру, Либији, САД-у, чак и Индији или Аустралији. Само у првих шест месеци ове године више од 200 лекара затражило је од Лекарске коморе Србије потврде неопходне за запошљавање у иностранству, што је значајно повећање у односу на 2011.

Одлазак свршених студената медицине кошта земљу неколико хиљада евра, а кад се на то дода цифра трошкова специјализације губици су знатно већи, а да се не помиње целокупно школовање од око 25 година.

Лекари у Словенији зарађују више око 25 ооо евра годишње, у Немачкој око 45 000 евра, а у САД у више од 100 000 евра.

Пластични хирурзи су врхунски плаћени у Кувајту и Саудијској Арабији. Одлазе нам и стручњаци са природних и техничких наука и то најчешће из области електронике и рачунарства. У САД ради око 6 000 наших истраживача.

У Немачку одлазе инжењери, математичари, електроничари, стројари и годишње могу зарадити и до 50 хиљада евра бруто. Менаџери зарађују око 60 000 евра. Наши архитекти тражени су и у земљама латинске Америке - Аргентини и Бразилу где су плате око 5000 евра месечно.

Статистика говори следеће, према подацима Светског економског форума Србија је по одливу мозгова на 139 месту од 142. Од целог света иза ње су још Бурунди, Алжир и Хаити.

Недостатак лекара и потрага за бољим условима и већом платом је појава присутна и у земљама Европе.

Лекари из Немачке и Енглеске одлазе у Сједињене Америчке Државе или у Швајцарску или скандинавске земље. Лекари из Пољске, Чешке, Украјине, Словеније одлазе у Енглеску или Немачку. А Кина на пример, свој просперитет дугује управо својим повратницима који се школују у САД и после свршеног школовања враћају, доносе знање, контакте али и капитал у своју земљу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи