Обнова Меморијалног комплекса "Зебрњак"

Конзерваторски радови на Спомен костурници и Меморијалном комплексу "Зебрњак" у Републици Македонији биће окончани до 28. октобра. Велики камени крст који су бугарски окупатори срушили пре 70 година, поново је на врху костурнице. Радови на новим садржајима комплекса биће настављени после свечаности којом ће бити обележена стогодишњица Кумановске битке.

Конзерваторски радови на Спомен костурници и Меморијалном комплексу "Зебрњак" у Републици Македонији биће окончани до 28. октобра, за када је заказана велика свечаност којом ће бити обележена стогодишњица Кумановске битке, изјавио је Негован Станковић, државни секретар у Министарству рада и социјалне политике.

Станковић, који је обишао радове на том великом градилишту, изјавио је да су се после 70 година од рушења, стекли услови да се грађани Србије одуже својим прецима, који су, Кумановском битком и победом над турском империјом, отворили капије слободе народима Балкана.

"Зебрњак је један од најважнијих споменика наше бурне националне историје. Како смо сада открили његов други ниво, ми ћемо и после свечаности наставити радове, како би споменику вратили првобитни изглед, а целом комплексу додали садржаје које он заслужује, казао је Станковић новинарима.

Он је такође рекао да се радови на Меморијалном комплексу "Зебрњак на истоименом брду смештеном у живописном Кумановском пољу, изводе према пројекту Конзерваторског центра из Скопља и Архитектонског факултета из Београда, уз помоћ и подршку Влада Србије и Македоније.

"Поред класичних конзерваторских захвата, ми смо овде извршили и мале истраживачке радове на основу којих смо дошли до података о "другом нивоу" споменика на Зебрњаку, који је пре седам деценија порушен и затрпан, каже Зоран Михајловић, архитекта Завода за заштиту споменика културе из Београда.

Михајловић каже да је на врху костурнице управо постављен велики камени крст који су бугарски окупатори срушили пре 70 година, а који је све ово време био у оближњем камењару, па ће тако костурница поново бити висока 48,5 метара.

Када све буде готово, Меморијални спомен комплекс Зебрњак добиће уређене прилазне путеве, затим заштитну камену ограду, унутар које ће бити објекат за продају сувенира, као и чуварску службу.

На тај начин овом ремек делу архитекте Момира Коруновића, које су српске и македонске власти прогласиле за културно добро, бић враћен стари сјај, а стари и нови садржаји ће Меморијални центар "Зебрњак" вратити на оно место које му у историји и припада.

"Ово што данас радимо, јесте наш дуг према српским херојима који су Кумановском битком пре 100 година отворили капије слободе народима Балкана, рекао је Станковић и подсетио да је Прва српска армија у Кумановској бици имала 687 погинулих, а да су турски губици били 12.000 војника.

Jедан савремени историчар о овој бици је написао да је она срушила османско господство у Европи, а да се пред грмљавином српске артиљерије није повлачила једна војска већ једна империја.


 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи