Белтанго у Паризу

Концертом београдског квинтета Белтанго, Културни центар Србије у Паризу најавио је богату концертну сезону до краја 2012. године. "Музика мога оца је универзална, а Белтанго то доказује својим интерпертацијама", рекао је Данијел Пјацола.

Пред пуном салом Културног центра Србије у Паризу, у уторак 2. октобра, премијерно је наступио ансамбл Белтанго из Београда.

Предвођен Александром Николићем, ансамбл Белтанго је у првом делу концерта приредио музичко путовање кроз репертоар који се протеже од традиционалних танго нумера из прве половине 20. века преко периода танго еволуције и танго-нуево правца Астора Пјацоле.

Други део концерта, обележила је ауторска музика и композиције из циклуса Балканго, чији су творци чланови Белтанго квинтета. Ансамбл се тренутно налази на европској турнеји у оквиру које ће свирати укупно 11 концерата у 6 земаља.

Белтанго квинтет је настао у Београду 1999. године, у европској метрополи за коју и сами Аргентинци кажу да одише духом Буенос Аиреса.

У богатој десетогодишњој каријери наступали су на највећим светским танго фестивалима у Аргентини, Немачкој, Шведској, Данској...

Наступом на Светском Танго Фестивалу - Буенос Аирес 2007, постали су први европски танго оркестар који је на позив министарства културе Аргентине наступио на овом најпрестижнијем светском танго фестивалу.

Најдражу критику о свом досадашњем раду Белтанго је добио од Данијела Пјацоле, сина легендарног Астора Пјацоле.

"Поносан сам што у свету постоји група као Белтанго, која свира музику мога оца онако како је треба свирати. Искрено сам се изненадио кад сам на месту тако другачијем од нашег видео и чуо како се музика Астора Пјацоле изводи са истим осећајем. Очигледно, музика мога оца потпуно је универзална, а то и Белтанго доказује својим чудесним интерпретацијама", рекао је Данијел Пјацола.

Чланови групе су Александар Николић - бандонеон, Ивана Николић - клавир и вокал, Јован Богосављевић - виолина, Богдан Пејић - гитара и Љубинко Лазић - контрабас.

Гостовање групе Белтанго омогућило је и подржало Министратсво културе Републике Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи