Српски орден пријатељу из Француске

Жан Пјер Верне, иницијатор Музеја великог рата у Француској, добитник је новоустановљеног Ордена српске заставе трећег степена за развијање сарадње и пријатељских односа Србије и Француске који додељује председник Томислав Николић. Орден је у српској резиденцији у Паризу Вернеу уручио амбасадор Душан Батаковић.

Историчар Жан Пјер Верне је добио Орден српске заставе трећег степена за развијање сарадње и пријатељских односа Србије и Француске. У име председника Томислава Николића орден је Вернеу уручио Душан Батаковић, амбасадор Србије у Француској.

Оснивач и један и један од твораца Музеја Првог светског рата (Музеј Великог рата) у Моу на Марни, Верне је више од три деценије посветио неговању сећања на ослободилачке ратове Србије од 1912 - 1918. а уступљеним експонатима је обогатио српски музеј на Крфу и срску колекцију Музеја Великог рата.

„Овај орден је за мене велика част, не знам ни да ли га заслужујем, јер све што сам урадио радио сам природно. Све што сам урадио урадио сам зато што сам то желео. Желео сам да одбраним своје идеје", рекао је Верне на свечаности у резиденцији за РТС Програм за дијаспору.

„Када код вас дођем, још увек на каминима видим шкољке са Плаве гробнице, има толико успомена на Први светски рат. Осим тога приближава се и 100. годишњица избијања овог ратног пожара и мислим да ће тај јубилеј 2014. године за вас као и за нас бити прилика да се поново открије наша заједничка историја. Зато нашу будућност треба конструисати већ данас, сетивши се крви коју су пролили наши преци, њихове патње и суза, али такође и вреднсти чина и отпора који су пружили који је јако важан", рекао је Верне.

Амбасадор Душан Батаковић је у поздравном говору рекао да му је велика част што је у својој резиденцији организовао пријем за Жан Пјера Вернеа. Батаковић је истакао да је Верне као сарадник француског председника Жака Ширака и Министарства одбране дао велики допринос како би се наша земља приказала у позитивном светлу, а традиционално српско - француско пријатељство сачувало у тешким тренуцима. Верне је добио и признање Матице српске и Српске дијаспоре у Француској.

„Жан Пјер је особа којој је било посебно стало да се очува пријатељство два народа која су се нашла, не тако давно, на раскрсници путева непријатељства и агресије. Жан Пјер је својим акцијама смањио зло које нам је чињено и на бази поверења ударио темеље будућим српско-француским односима", рекао је Радивоје Дабић, председник Матице исељеника Србије.

Музеј великог рата

Жан Пјер Верне познат по томе што је прикупио 50 000 предмета који припадају „Великом рату" (Први светски рат). Фундус је на Вернеову иницијативу добио простор. У Моу (Meaux), удаљеном око 200км од Париза отворен Музеј Првог великог рата (Musee de la grande guerre) у велелепном здању савремене архитектуре. За само неколико месеци од отварања које је свечано обавио тадашњи председник Француске Никола Саркози, Музеј је посетило око 100 000 гостију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи