Мање Срба у Аустралији?

Према најновијим подацима аустралијског Бироа за статистику, на петом континенту живи 69540 грађана који су пореклом Срби. То је око тридесет одсто мање него у два претходна пописа становништва.

Биро за статистику Аустралије је саопштио да ће та земља, бар у наредних пет година, рачунати да на њеној територији живи 69540 грађана који су пореклом Срби, око 30 одсто мање него у два претходна пописа становништва, сазнају Вести онлајн.

Биро за статистику је објавио допунске податке о етничкој структури аустралијског становништва до којих се дошло пописом 2011. Ти подаци ће остати релевантни до евентуално, наредног пописа који је планиран за 2016. годину.

Према попису из 2006. године, 95362 особе изјасниле су се као Срби. Пет година раније, Срба је било 97315. Тај податак се уписивао у рубрици „Порекло - према месту рођења родитеља".

Године 2011. у Аустралији су живеле 25683 особе рођене у Босни и Херцеговини, 48829 особа рођених у Хрватској, 40223 особе рођене у Македонији и - 20266 особа рођених у Србији.

Новинар Вести поставља питање како је дошло до оваквих података и да ли су Срби можда већи југоносталгичари, па су и даље уписивали Југославију као земљу порекла и додаје да је статистичкој пометњи допринело и то да се 2006. године подразумевало да је „југоисточна Европа" у ствари „српска", што није био случај 2011.

У преписци са Бироом за статистику која траје од објављивања првих резултата, новинар „Вести" је поставио питање да ли постоји могућност „несналажења аустралијске статистике при подвлачењу линија између етничког порекла и државе где је неко од бивших Југословена рођен".

Одговор Бироа за статистику је гласио да је овом променом обезбеђено да статистички подаци о „Пореклу" сада буду „у складу с приступом који је коришћен при класификацији одговора за „Место рођења".

За 2011. годину, Аустралијски биро за статистику (АБС) направио је промену у начину на који је кодиран одговор "Југославија" у питању "Порекло".

"Југославија" и слични одговори, 2011. године су кодирани под "Југоисточни Европљанин, неодређен". То је промена у односу на 2001. и 2006, када су ти одговори кодирани као "Србин". То представља промену у односу на око 25000 одговора", речено је Вестима у Бироу за статистику у Аустралији.

Могуће је да су статистичари у Аустралији направили грешку приликом начина класификовања људи који су пореклом са простора бивше Југославије.

Последице овог смањења које је можда резултат погрешне статистике највише ће осетити припадници српске заједнице коју као и друге етничке заједнице аустралијска влада финансијски помаже сразмерно пописном резултату.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи