Српски фестивал у Отави

У главном канадском граду Отави одржан је тродневни српски фестивал. Српска култура и традиција представљене су игром, песмом, уметничким радионицама, мини изложбама, спортским такмичењима, кулинарским умећем...Са радом је почела прва српска телевизија у Отави која ће свој програм емитовати једном месечно.

У Отави је одржан тродневни српски фестивал, једна од три манифестације те врсте у Канади. Слични фестивали се још одржавају у Торонту и Калгарију. Отавски фестивал приређен је седми пут, увек првог викенда у септембру, а укључује и понедељак - канадски национални празник рада.

Та светковина окупља хиљаде посетилаца не само српског порекла већ и посетиоце других етничких заједница пореклом готово са свих континената, као и рођене Канађане.

Фестивал српску културу и традицију представља игром, песмом, уметничким радионицама, мини изложбама, спортским такмичењима, кулинарским умећем и на друге начине.

У програму су учествовали редовни гости из Монтреала, млада оперска певчица и магистарка музике рођена Београдјанка Мартина Говедник и група "Бисери" изводећи старе српске и друге песме, затим две локалне фолклорне групе "Коло" (ове године обележила 15 година рада) из Отаве и "Легенде" из Гатиноа, са квебечке стране региона, ансамбл "Балкан хармонија", певачка група "Крила завичаја" која негује крајишку певачку трдицију, нова група некадашњих југо-рокера "Бура" и други.

Наступили су и гости из других етничких заједница попут групе "Вива Мексико".

"Циљ нам је да промовишемо српску културу и традицију, али такође да представимо и друге етничке заједнице па су на српским фестивалима досад наступали и грчки, индијски, мексички, кинески уметници, као и канадски извођачи домородачког порекла. Показујемо Србију свету, али и окупљамо део света у српском дворишту на канадском тлу", изјавила је координаторка културног програма, вишегодишња волонтерка, добротворка и истакнута представница "новоталасне" генерације високо образованих досељеника с краја прошлог века Снежана Јакшић.

Српски фестивал организује отавска црквено-школска општина (www.svetistefan.ca), а чист приход намењен је изградњи нове цркве, прве неменски грађене српске црквене грађевине у престоници Канаде, као и црквено-културног центра.

Оба здања биће изграђена прилозима парохијана, а за зграду центра провинција Онтарио доделила је 500.000 долара.

Најавним гостовањима у студијима и извештајима са фестивалима канадски медији, нарочито локални програм највеће националне приватне тв-мреже Си Ти Ви (CTV), као и државни радио Си Би Си (CBC) представили су Србе у лепшем светлу од вишегодишњег стереотипног.

Од сада ће и они сами моћи боље и редовније да се представе јер је отпочела рад и прва српска телевизија у историји Отаве која ће свој програм (водитељи и продуценти Урош Максимовић и Маја Чолић) емитовати једном месечно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи