Чавић могући избор дијаспоре

У току је лобирање за директора Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону. Организација Српски светски конгрес дијаспоре је као могућност навела Милорада Чавића. Премијер Дачић нема ништа против "уколико је Чавић избор дијаспоре".

Милорад Чавић је завршио своју спортску каријеру, али његова мисија у Србији тек почиње. Чавић је раније изразио жељу да једнога дана у Србији постане министар спорта. Организација Српски светски конгрес дијаспоре сматра да би управо Милорад Чавић или неко са сличном репутацијом представљали право решење за директора Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

„Ми сматрамо да су апсолутно непогодни они који нису дијаспора и мањине.... Као што ће у канцеларији за мањине бити лидери мањина, ми не желимо да будемо дискриминисани", рекао је за Јутарњи програм РТС-а, Зоран Јовичић из организације Српски светски конгрес дијаспоре.

Милорад Чавић рођен је пре 28 година у Анахајму, на Универзитету Kалифорнија у Берклију завршио је студије политичке економије. Био је светски и европски првак, олимпијски вицешампион, обарао је светске рекорде и увек поносно истицао којој земљи припада.

Премијер Ивица Дачић је раније изјавио да не би имао ништа против да Милорад Чавић буде на челу владине Канцеларије за дијаспору.

"Чуо сам за тај предлог и звучи ми занимљиво", рекао је Дачић и додао да Чавић ужива симпатије и наклоност не само дијаспоре већ читаве Србије.

"Ми у Влади још нисмо одлучили ко ће бити директор. Уколико је Чавић избор дијаспоре, не бих имао ништа против", рекао је Дачић у изјави за "Прес" и додао да ће о тој теми коалициони партнери у Влади тек разговарати.

Дачић је казао да, ипак, одлука о Чавићевом именовању за новог шефа ове канцеларије не зависи само од премијера, и нагласио да би најбоље решење било када би дијаспора изашла с предлогом кандидата иза којег би сви стали.

Континуитет институција

Поједина удружења и организације дијаспоре при избору кандидата за Канцеларију инсистирају на поштовању институција које је основала Влада Србије 2010. године.

"Влада Републике Србије је по закону дужна да предложи своје кандидате за Канцеларију дијаспоре, а Скупштина дијаспоре треба у даљем поступку да верификује кандидатуру путем изборног процеса и да подржи - или да предложи алтернативног кандидата - кандидаткињу ", наводи се у саопштењу Аустријско-српског друштва које је потписао Марко Стијаковић, а цитирају Вести.

Иначе, Скупштина дијаспоре и Срба у региону је последњи пут заседала од 4. до 7. јула 2011. године, а још тада су истакнути проблеми у функционисању Скупштине дијаспоре.

Видовданско окупљање представника дијаспоре у Београду2012. године није одржано. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи