Антисрбизам у Шведској у порасту

Због вређања српског народа на стокхолмском Радију 1, Међународна иницијатива за праћење антисрбизма наводи да ће покренути акцију за извињење српском народу. Герт Филкинг у емисији "Гертов свет", Радија 1, Србе је назвао "Брејвицима, проклетим свињама, психопатама и ретардиранима". У Шведској живи више од 300.000 грађана српског порекла.

Герт Филкин, познати шведски глумац и радио-водитељ извређао је Србе на стокхолмском Радију 1, назвавши их "Брејвицима, проклетим свињама, психопатама и ретардиранима".

Како је пренео београдски "Прес", Филкинг је то учинио прошлог уторка, у веома слушаној емисији "Гертов свет".

У једном тренутку, Филкинг је прокоментарисао како је "свет пун оваквих Брејвика", да би га саговорница за тренутак прекинула констатацијом: "Ухватили смо, у сваком случају, овог Брејвика."

Филкинг се потом надовезао:

"Ухватили смо и многе друге, ухватили смо оне Србе који су се понашали као проклете свиње, који су побили више стотина хиљада људи и протерали више милиона људи, њих смо ухватили. Мислиш ли да их Срби осуђују? Не, Срби их величају као хероје. Ко су онда психопате? Да ли је онда већи део српског народа ретардиран? Или су ретардирани само они који су осуђени за ратне злочине?"

"Прес" преноси и наводе представника српских удружења у Шведској да су овакве оптужбе на рачун Срба све учесталије у шведским медијима у последње време.

Србислав Илић из Међународне иницијативе за праћење антисрбизма наводи да ће ова организација покренути акцију као недавно у Шпанији, када су због сличног инцидента на шпанској националној телевизији правним средствима издејствовали извињење српском народу.

"Епилог мора да буде извињење Герта Филкинга и Радија 1", казао је Илић.

Иначе, у Шведској, према неким проценама, живи више од 300.000 грађана српског порекла, то их чини једном од најбројнијих мањинских заједница на овом делу Скандинавског полуострва.

Осим што се бави глумом и новинарством, Филкинг је активно укључен и у политику и члан је Хришћанске демократске партије, која у шведском парламенту има 19 посланика, од укупно 349.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи