"Ти дивни сањари"

Књига "Ти дивни сањари" о историји канадског филмског "Оскара", награди "Геније", Бојана Ж. Босиљчића представљена је у амбасади Србије у Отави. Промоцији студије о највећем канадском филмском признању, присуствовали су многи Канађани, међу којима и представници српске дијаспоре из Отаве и Монтреала.

Књига "Ти дивни сањари" о историји канадског филмског "Оскара", награди "Геније" (Genie-Džini) Бојана Ж. Босиљчића представљена је у амбасади Србије у Отави.

Та обимна књига од 316 страна на српском језику једина је у свету хронологија, фактографија и аналитичка студија о највећим признањима које дуже од три деценије додељује канадска Академија за филм и телевизију.

Промоцији књиге "Ти дивни сањари" у издању београдских "Стубова културе" синоћ су присуствовали многи Канађани, међу којима и представници српске дијаспоре из Отаве и Монтреала.

Поздрављајући присутне, Зоран Вељић, амбасадор је рекао да је аутор Бојан Ж. Босиљчих дошао у Отаву као избеглица из Сарајева, а да је после петнаест година његово име постало ауторски незаобилазно у новијој историји канадског филма.

Џемс Бисет, последњи амбасадор Канаде у бившој Југославији и председавајући Фондације лорда Бајрона за балканске студије нагласио је да међу многобројним младим и образованим људима који су се распадом раније државе иселили у Канаду има много оних који јој дају значајан допринос, а један међу њима је и Бојан Ж. Босиљчић.

Говорећи о својој привржености и љубави према канадском филму, Босиљчић је казао да је канадска кинематографија слична српској - мала, али изузетна, ауторска и уметничка, храбра и провокативна.

"Попут српског, а потпуно супротно од холивудских "испирача мозгова", канадски филм је рефлексија живота и огледало стварности", рекао је Босиљчић.

Аутор књиге "Ти дивни сањари" потписује се неформално и као "последњи филмски романтик", а на питање зашто, одговара контрапитањем - "ко би други написао три књиге о канадском филму".

Истина је да то никада није урадио ниједан Канађанин, а Босиљчић је 1997. објавио књигу "Северно од Холивуда", аналитички пресек канадске филмске индустрије, и 2002. "Док јавори њишу гране", приказ канадских филмских институција и фестивала и портрете најистакнутијих стваралаца.

Књига "Ти дивни сањари" уврштена је у каталог Националне библиотеке Канаде у Отави. Осим београдског издавача, дистрибуира је и једина српска књижара у Канади, "Сербика" у Торонту, у којој ће такође бити представљена, 7. марта.

Публициста, новинар и филмски критичар Бојан Ж. Босиљчић (54) од 1995. живи у граду Гатино, на квебечкој страни реке Отаве.

Годинама објављује филмске приказе и критике у канадским медијима, али и у најтиражнијем месечнику на српском језику у Северној Америци, "Кишобран", који деценију и по излази у Ванкуверу.

У фебруарском броју тог листа запажена је његова рецензија овогодишњег вишеструког добитника Оскара, црно-белог француског немог филма "Глумац" (Artist), објављена пре доделе, а који је назвао "неком врстом забрањеног филма" за дигитално доба и "синематичком перфекцијом".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи