Спор око цркве Нојлерхенфелд се наставља

У спору око одлуке бечке надбискупије да поклони једну од својих цркава Црквеној општини Српске православне цркве у главном граду Аустрије, свештеник римокатоличке парохије Нојлерхенфелд, Тадеуш Цихон, уложио је жалбу на потврду Ватикана о исправности деловања челника католичке цркве у Бечу.

Свештеник римокатоличке парохије Нојлерхенфелд уложио је жалбу на потврду Ватикана о исправности деловања челника католичке цркве у Бечу који су одлучили да поклоне једну од својих цркава Црквеној општини Српске православне цркве.

Свештеник Тадеуш Цихон из цркве Нојлерхенфелд, коју је СПЦ требало још прошлог лета да добије на поклон, али је због противљења свештеника и верника то одложено, поднео је жалбу Апостолској сигнатури против оцене Ватикана да је одлука о поклону цркве исправна.

Апостолска сигнатура је "највиши суд" у Ватикану.

"Свештеник је у складу са расположивим могућностима и на основу жеље већине верника цркве, предузео црквено-правни корак, и уложио жалбу против одлуке верске конгрегације", објаснио је члан црквеног савета Герд Грин.

Грин се нада да ће Апостолска сигнатура одлучити у духу верника око цркве Нојхлерхенфелд.

"Молимо се за то и имамо наду, јер у супротном не би улагали жалбу", рекао је Грин.

На другој страни бечка надбискупија не очекује да ће жалба променити одлуку о поклону цркве.

Апостолска сигнатура, како истичу у надбискупиији, може само да разјасни да ли је конгрегација формално исправно деловала, односно да ли је првобитна жалба на одлуку надбискупије са правом одбијена.

Када ће ово тело у Ватикану доћи до резултата за сада је нејасно и не постоје никакви рокови.

Разлог за спор верника и надбискупије је одлука врховне инстанце римокатоличке цркве у Бечу из јесени 2010. да поклони цркву Нојлерхенфелд СПЦ и споји парохију Нојлерхенфелд са парохијом Мариа Намен која је у непосредној близини.

На ову одлуку надбискупија се одлучила због све мањег броја верника и немогућности одржавања цркава, док СПЦ у Бечу има три храма и растући број верника, тако да су храмови постали тесни за Србе који долазе у цркву.

У циљу спречавања предаје цркве СПЦ, парохија Нојлерхенфелд се обратила верској конгрегацији у Риму, која је оценила да је одлука о поклону исправна.

Верници око цркве "Нојлерхенфелд", већином Пољаци, више од две године свим снагама покушавали су да оспоре одлуку о поклону "њиховог" храма СПЦ.

Између осталог они су организовали демонстрације против плана кардинала, и на крају су послали и жалбу Ватикану против декрета надбискупије.

Бечки надбискуп кардинал Кристоф Шенборн планирао је спајање парохије "Нојлерхенфелд" са оном цркве "Мариа Намен" још 30. јуна.

Он је своју одлуку о предаји храма СПЦ образложио тиме да у Бечу постоји 172 римокатоличке цркве за око 750.000 католика, а да истовремено СПЦ има свега три храма за око 150.000 верника.

Кардинал инсистира да се због смањења католика верника ниједна црква не затвори већ да се поклони оним црквама које немају довољно богомоља, што се посебно односи на православне. Пре више година поклоњене су две цркве коптима.

Римокатоличка надбискупија у Бечу и Српска православна црквена општина у главном граду Аустрије потписале су, почетком прошле године, уговор о поклону римокатоличког храма у Нојлерхенфелду. Нова црква замениће досадашњи храм Успенија пресвете Богородице у 17. кварту, који по величини није одговарао потребама верника.

Храм у Нојлерхенфелду, посвећен пресветој Богородици, изградјен је измедју 1733. и 1753. године под руководством неимара Андреаса Петролда и Волфганга Хилебранда.

Храм који Црквена општина добија на поклон далеко је већи од актуелне цркве и може да прими више од 1.000 верника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи