Невладине организације у Црној Гори критикују Лајчака

Мрежа невладиних организација за заштиту српског језика у Црној Гори критиковале су став Мирослава Лајчака, извршног директора за Европу и централну Азију у Европској служби за спољне послове да Брисел неће имати разумевања за опозиционо условљање европских питања неким другим темама. Невладине организације сматрају да су захтеви да српски језик добије статус службеног у црногорском Уставу легитимни и оправдани.

Мрежа невладиних организација за заштиту српског језика у Црној Гори критиковале су став Мирослава Лајчака, извршног директора за Европу и централну Азију у Европској служби за спољне послове да Брисел неће имати разумевања за опозиционо условљање европских питања неким другим темама.

Невладине организације су саопштиле да су захтеви да српски језик добије статус службеног у црногорском Уставу легитимни и оправдани, јер представљају израз већинске воље саопштене и на попису становништва.

Црногорска опозиција саопштила је да неће подржати промене Устава у области правосуђа, што је један од захтева ЕУ, уколико се највиши правни акт не промени и у делу идентитетских питања, односно српски добије статус службеног језика у Црној Гори.

Дарко Рашовић, координатор Мреже НВО оценио је, у изјави за медије, да је у Црној Гори на делу непоштовање људских права и основних слобода већине грађана, односно оних који припадају српској језичкој заједници.

По Лајчаку, ЕУ не интересује поштовање људских права и основних слобода, као ни дискриминација већине грађана Црне Горе чији је матерњи језик српски, навео је он.

Рашовић је истакао да је захтев да српски добије статус службеног језика легитиман, јер се већина грађана на попису изјаснила да говори тим језиком.

Приступом у ЕУ, грађани у Црној Гори очекују напредак у свим сферама друштвеног живота, а нарочито подстицање на поштовање људских права и основних слобода, односно спречавање дискриминације, казао је Рашовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи