"Хазарски речник" у Пољској

Павићев "Хазарски речник" у режији Павела Пасинија премијерно изведен у театру "Јана Кочановског" у пољском граду Ополе. Представа је трајала три сата, одвија се на три сцене, у осам слика. Овације након премијере трајале су двадесет минута!

Представа "Хазарски речник" по роману Милорада Павића у режији Павела Пасинија премијерно је изведена средином фебруара у театру "Јана Кочановског у граду Ополе на југу Пољске, саопштено је из Легата Милорада Павића.

У граду познатом као средиште међународних позоришних фестивала, изведен је Павићев "Хазарски речник" на пољском у преводу Станиславе Сикорове. Тросатани спектакл на три сцене, у осам слика, публика је поздравила двадесетоминутним овацијама, наводи се у тексту Јасмине Михајловић.

"Редитељ Пасини одлучио се за сложени и скуп позоришни пројекат мешајући експеримент и одлике класичног театра. Хор, мултидимензионалност времена, политичке импликације, раскошни костими, садејство глумаца и публике, сцена под центрифугом, елементи су од којих је сазидана представа која очигледно прекорачује границе у позоришту, као што је то чинио и Павић у својим књижевним делима", оценила је Михајловић.

Према њеним речима, било би лепо видети ову представу у Београду обзиром на то да "Хазарски речник" никада није игран на српским сценама.

Књижевно-позоришна судбина Павића је занимљива, пошто се наставља и постхумно у истом правцу: широм света изведено је петнаест драматизација Павићевих дела, у Београду само једна, комедија "Свадба у купатилу", коју је 2007. године извело Позориште на Теразијама, сматра Михајловић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи