Србија прва по броју захтева за азил у Немачкој

Грађани Србије били су у јануару на првом месту листе земаља из којих је у јануару 2012. дошло највише подносилаца захтева за азил у Немачкој, саопштило је немачко Савезно министарство унутрашњих послова. Као и претходних месеци, број држављана Србије који су у Немачкој добили азил, статус заштићеног избеглице или поштеду од протеривања, раван је нули.

Како је саопштило немачко Савезно министарство унутрашњих послова, на основу података Савезног уреда за миграцију и избеглице, прошлог месеца је 697 држављана Србије затражило политички азил. То је знатно више од броја захтева које су поднели грађани Авганистана, Ирака, Пакистана, Ирана и Сирије.

У јануару је укупно 4.564 странаца затражило азил у Немачкој, што је за 9,3 одсто више него у децембру и скоро 22 одсто више него у јануару 2011.

Број новопридошлих азиланата из Србије је, упркос томе што их је више од подносилаца захтева из других земаља, у јануару знатно опао у односну на децембар и новембар 2011. када их је било 853, односно 904.

Као и претходних месеци, број држављана Србије који су у Немацкцој добили азил, статус заштићеног избеглице или барем поштеду од протеривања, раван је нули.

Почетком ове седмице је из савезне покрајине Северна Рајна-Вестфалија у Србију протерано 50 грађана чији су захтеви за азил одбијени. Реч је претежно о Ромима, а међу протеранима је било и седамнаест малолетника.

Црквене и хуманитарне организације и странка Зелених, која у коалицији са социјалдемократама влада у овој, најмногољуднијој саавезној покрајини, оштро су критиковале протеривање, с обзиром на ниске температуре и снег у Србији.

Међутим, за разлику од Косова, Србије не спада у државе чији држављани током зимских месеци уживају заштиту од протеривања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи