Заједничка борба против криминала

Министар Дачић је рекао да ће Меморандум о разумевању МУП Србије и Аустралијске федералне полиције у борби против транснационалног криминала и о развоју полицијске сарадње, имати позитивни ефекат на цео Балкан, имајући у виду да у Аустралији живе бројни исељеници са балканског простора.

Ивица Дачић, министар унутрашњих послова Србије и Тони Негус, директор Аустралијске федералне полиције потписали су у Канбери Меморандум о разумевању МУП Србије и Аустралијске федералне полиције у борби против транснационалног криминала и о развоју полицијске сарадње, који омогућава њихову директну комуникацију и сарадњу.

"Имајући у виду да у Аустралији живи велики број људи са наших простора, не само из Србије, већ и других земаља, споразум ће имати великог позитивног ефекта не само на сарадњу Србије и Аустралије, већ и друге балканске земље", рекао је министрар полиције Србије, саопштено је у МУП-у.

Меморандум са Аустралијском федералном полицијом први је међународни правни акт који су потписале полиције двеју држава и представљаће будући правни оквир за сарадњу у борби против транснационалног организованог криминала.

"То је први документ између наше две полиције, односно министарстава унутрашњих послова који омогућава да се сарадња у овој области обавља директно, без посредовања неких трећих институција и организација у области безбедности", рекао је Дачић.

Он је додао да је закључено да постоји веома значајан интерес за унапредњење полицијске сарадње две земље, јер је у многим акцијама које су спроведене у последњим годинама и од српске и од аустралијске полиције установљено да постоји повезаност криминалних група из Србије са криминалним групама из Аустралије.

"То се посебно односи на илегалну трговину наркотицима, на акције које су познате нашој јавности, попут 'сојавита и зона', где се у даљој истрази и у сарадњи са тамошњом полицијом дошло до закључка да је тај шверц наркотика финансиран аустралијским финансијама, односно новцем који је проистекао из крађе возила и њиховом продајом на другим или трећим тржиштима различитих земаља", рекао је Дачић.

Ивица Дачић, заменик премијера и министар унутрашњих послова Србије састаће се у Сиднеју са Дејвидом Хадсоном, замеником директора полиције Новог Јужног Велса.

Након разговора са Хадсоном, уследиће састанак са представницима дијаспоре, којим ће Дачић завршити вишедневну радну посету Аустралији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи