Карађорђу у част

"Данас смо ту да положимо венац и одамо почаст Карађорђу и Слободи коју он симболизује. Најлепши венац икада сачињен на овим просторима - Горски вијенац, Петар Петровић Његош посветио je управо њему, „Праху оца Србије"", рекао је Зоран Лутовац, амбасадор Србије у Црној Гори поводом Дана државности.

У част Дана државности амбасадор Зоран Лутовац је са сарадницима положио венац на споменик Карађорђу у Карађорђевом парку у Булевару Светог Петра Цетињског.

"На данашњи дан, у Орашцу 1804. године Карађорђе је подигао Први српски устанак, а у Крагујевцу 1835. године донет је први Устав Србије. Симболички значај ова два догађаја много је већи од практичног значаја који су имали у време када су се десили. Србија је у време Устанка била искра слободе која ће захватити и друге земље Балкана, а Устав који је донела био је међу првих 10 донетих у Европи.

И док је Карађорђе подизао устанак, Петар A. Карађорђевић, потомак славног Карађорђа, превео је оглед О слободи Џона Стјуарта Мила, пре него што је постао краљ Србије. Један се борио за слободу, а други да будемо достојни те слободе.

Данас највише одликовање Србије носи Карађорђево име. Најбољи тенисер света, Новак Ђоковић, добиће Златну Карађорђеву звезду првог степена за изузетне заслуге у представљању Републике Србије. То највише признање Србије додељује се први пут од како је поново уведено 2010. године. Надајмо се да ће бити све више оних који ће заслуживати то признање.

Много тога је о Карађорђу речено и записано, а још више о слободи коју он симболизује. Црни Ђорђе представља један од маркера на слободарској мапи нашег народа и државе. Он је део нашег колективног сећања.

А слобода, Слобода је умногоме захваљујући њему постала кључна реч нашег политичког речника. Слава му и велико Хвала!!, рекао је Зоран Лутовац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи