Часови српског и даље бесплатно у Спони

Друго полугодиште наставне 2011/12. године поклапа се са наставком пројекта неформалне факултативне наставе на српском матерњем језику у неколико категорија: за децу, младе и одрасле Србе у Македонији. Српски - културно информативни центар у Скопљу попут ранијих циклуса, часове организује бесплатно.

Спона наставља спровођење пројекта допунске неформалне наставе на српском језику за све категорије полазника у просторијама Центра. Часови ће бити организовани у старом термину: уторком од 18 до 19:30 за децу и од 20 до 21:30 за одрасле. Нове пријаве заинтересованих кандидата, свих узраста, који желе да науче српски језик и да се упознају са српском културом примају се лично у просторијама или на телефон 6133668 сваког радног дана од 10 до 16 часова и суботом од 10 до 14 часова.

Друго полугође наставне 2011/12. године поклапа се са наставком пројекта за неформалну факултативну наставу на српском матерњем језику у неколико категорија, за децу, младе и одрасле Србе у Македонији.

Пројекат се изводи од 24. јуна 2010. године у КИЦ Спона, а његови главни циљеви су учење, неговање и употреба српског језика. Настава се изводи кроз креативне радионице за децу и одрасле. Ове године користе се и електронски уџбеници Министарства вера и дијаспоре које су припремили врхунски методичари намењени управо овом типу наставе.

Највећи број наших полазника су деца узраста од седам до дванаест година што је идеално за постизање добрих резлтата. Ова деца су кроз причу, цртеж, стих и песму савладала основу комуникације на српском језику тако да течно могу да се представе, да кажу у коју школу иду, где живе, кога имају у породици, или да говоре о познатим темама из своје свакодневице.

Имали смо и представљање најзначајнијих српских дечјих песника Чика Јове Змаја, Душка Радовића, Милована Витезовића, Драгана Лукића, Љубивоја Ршумовића. Деца радо прихватају да им се кроз причу представљају овакви ликови познатих писаца. С лакоћом су научила њихове стихове и то показала на малој преднавогодишњој свечаности поводом шестогодишњице рада Споне.

У оквиру пројекта деца су посетила скопски Театар за децу и младе и следила представу Мала сирена, а прошле седмице у сали Дома армије у Скопљу, пратила су свечани концерт Македонске филхармоније - Цртани филмови и филхармоија. У наредном периоду за све полазнике наставе на српском језику у Спони, планиране су посете музејима, биоскопу, зоолошком врту, игротекама...

У групи за одрасле полазници су студенти, гимназијалци, интелектуалци и сви они који желе да науче или очувају српски језик. Принцип рада је врло сличан. Нема компликованих граматичких јединица већ се учи кроз читање, разговор. Полазници имају могућност да се упознају са личностима и догађајима из историје, културе и уметности.

Изузетно успешна радионица била је она посвећена представљању лика и дела једног од највећих српских сликара, Паје Јовановића. Полазници су имали прилику да се упознају са најзначајнијим деловима из биографије сликара и преко интернета виде најважнија уметникова дела и препознају их. Крајњи резултат ове радионице је био да је сваки полазник на солидном српском језику, у кратким цртама, представио живот и дело овог сликара. Наравно, било је и грешака у изговору, па је све постепено и стрпљиво исправљано. Обрађене су и ове теме: Сеобе Срба, Ко је ко у династији Немањића, поезија Алексе Шантића и слично. Све активности у пројекту су за полазнике - бесплатне.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи