Српски месец у Великој Британији

Овогодишња манифестација, иако траје до 29. фебруара, је по посећености већ надмашила све претходне, кажу у Српском Сити Клубу из Лондона. Дан прославе и јачања српског идентитета и годишња скупштина Српског савета Велике Британије заказани су за 18. фебруар.

Српски месец у Великој Британији траје од од 21. јануара до 29. фебруара, а чине га низ манифестација које се одвијају у Единбургу, Јорку, Кембриџу, Лондону, Норичу, Оксфорду, Редингу и Халифаксу. Светосавске свечаности су обележиле почетак Српског месеца. Литургија је одржана  у цркви Светог Саве у Лондону, а  на Светосавској академији у општини Хамерсмит гости су били чланови друштва Семберија из Бјељине. У Вестбури хотелу у Лондону одржан је Светосавски бал.

Прве недеље фебруара одржана је прослава 45 година постојања парохије и цркве свети Јован Крститељ у Халифаксу, а међу бројним културним догађајима отворена је изложба „Византија: Усавршени сјај богатства", у Шкотско-руском институту у Единбургу (до 17. марта).

Догађаји који ће, између осталих обележити наредне дане и недеље су Дан прославе и јачања идентитета Британских Срба који је заказан за 18. фебруар у цркви Светог Павла на Ковент Гардену. Истог дана биће одржана годишња скупштина Српског савета Велике Британије.

Српски месец ће обележити и два извођења концерта класичне музике „Константинов пут", као део међународног програма који се спроводи током 2011. и 2012. године у Србији, Француској, Енглеској и Немачкој. Програм обухвата премијеру дела посвећених пројекту „Дрво славе" Вере Станојевић и „Константинов сан" Малкома Ботвела (18. фебруара у Лондону и 19. фебруара у оквиру Константиновог дана у Јорку).

Вече српске поезије, у организацији Срског друштва биће одржано на енглеском језику у Амбасади Републике Србије у Лондону 23. фебруара. Том приликом биће представљене књиге књиге „Антологија модерне српске лирске поезије" (1920 - 1995) и „Сенке  устрепталости" (2011), а уводну реч одржаће Дејвид Норис и Владислава Рибникар.

Детаљан распоред и најаве бројних догађаја који обухватају и најмлађе генерације, као и спортске дане можете пронаћи на презентацији Срспког Сити Клуба из Лондона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи