"Парада" на Берлиналу

На 62. Међународном филмском фестивала у Берлину филм Срђана Драгојевића "Парада" приказује се у оквиру званичног нетакмичарског програма "Панорама". Мирољуб Вучковић, в.д. директора Филмског центра Србије сматра да је то право међународно узлетиште за ово остварење. На Берлиналу ће се представити још шест српских филмских уметника.

"Учешће српског филма "Парада" на Берлиналу је право међународно узлетиште за ново остварење Срђана Драгојевића", изјавио је Мирољуб Вучковић, в.д. директора Филмског центра Србије (ФЦС).

Он је прецизирао да се на 62. Међународном филмском фестивала у Берлину, који почиње 9.фебруара и траје десет дана, "Парада" приказује у оквиру званичног нетакмичарског програма "Панорама".

"То је филм који је у нашој земљи и у окружењу учинио велики подухват на плану гледања и за који је интерес публике велики. Надамо се да ће и берлински фестивал, који је и врло концентрисан на права, на толеранцију, на мањине бити једно право узлетиште, међународно, за нови филм Срђана Драгојевића", рекао је Вучковић.

ФЦС, као тело Министарства културе Србије у домену промоције нашег филма, имаће после неколико година, а на основу одлуке Управног одбора, свој штанд у "Мартин Гропиус Бау", на европском филмском маркету у Берлину.

"То значи да коинцидира наш повратак на маркет са једним заиста великим догађајем - појавом нашег филма у оквиру званичног програма Берлинала", истакао је Вучковић који ће заједно са другим члановима ФЦС-а бити присутан на српском штанду.

Он је оценио да је ова година добро почела за наш филм и подсетио на успех у Ротердаму, где је редитељка Маја Милош освојила "Тигра" и награду Удружења филмских новинара Холандије за дебитантски дугометражни "Клип", а Никола Љуца је за пројекат "Влажност ваздуха" на том најзначајнијем маркету за независне филмове добио награду Еуримаржа за развој пројекта (30.000 евра).

Помињући пословицу да се по јутру дан познаје, Вучковић је изразио наду да ће се 2012. година наставити истим темпом и на истој висини.

На маркету у Берлину, на жалост, неће бити скрининга (приказивања за потенцијалне купце) српских филмова, јер је ФЦС релативно касно ушао у пројекат.

"Због објективних околности - пристизања средстава, нисмо заказали ни једну пројекцију", објаснио је Вучковић, али је истакао да је ФЦС припремио посебну публикацију која доноси вести о томе шта је ново у продукцији и шта се у налази у постпродукцији у области дугометражних играних, као и документарних филмова, којих и у Србији има све више.

Вучковић је најавио и учешће пет младих филмских уметника из Србије на Беринале "Талент кампусу". То су Срђан Кеча, Давор Босанкић, Иван Кнежевић, Маја Радошевић и Јелена Ступљанин, док ће у програму "Скрипт стејшн", који је посвећен сценаријима, Милош Пушић представити пројекат "Хероји радничке класе".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи