Бечке светосавске свечаности

Светосавском академијом у позоришту Акцент театер у главном граду Аустрије Срби који живе у Бечу су обележили Савиндан. Први пут у организацији Аустријско-српског друштва, у Бечу је петнаести пут одржан и "Светосавски бал".

Срби у Бечу обележили су Савиндан Светосавском академијом у позоришту Акцент театер у главном граду Аустрије, a у организацији Аустријско-српског друштва, у Бечу је петнаести пут одржан "Светосавски бал".

Светосавска академија, којој је, између осталих, присуствовао Небојша Радмановић, члан Председништва Босне и Херцеговине, отпочела је светосавском химном у извођењу хора храма Светог Саве у Бечу.

Светосавску беседу, као и чин благосиљања славског колача обавио је, у име епископа бачког, администратора аустријске, швајцарске епархије Иринеја, владика јегарски Порфирије.

Епископ Порфирије је у беседи рекао да је Свети Сава незамислив и несхватив без слике богочовека Христа.

"Свети Сава је прозор кроз који је ушла светлост у таму српског народа. Свети Сава је наш савременик и тачка ослонца, идентитет", поручио је епископ јегарски.

У богатом програму изведене су рецитације, драмски прикази о животу и делу Светог Саве. Драмско удружење младих "Друм" из Београда је игроказом "Живот Светог Саве" сценским приказом дочарало најважније моменте из живота нашег првог архиепископа.

Драгана Вукић је за ову прилику изрецитовала "Причу о Светом Сави" Матије Бећковића, а студио глуме "Маска" из Београда извео је "Симбол вере српске омладине".

У организацији Аустријско-српског друштва, у Бечу је 15. пут одржан "Светосавски бал" који је отворио је дечји хор "Свети Сава" из Лознице изводећи Светосавску химну и "Оду радости".

Традиција овог бала датира из 19. века, а оживео је Српски центар пре петнаест година, на чијем челу је био Милорад Матеовић.

"Светосавски бал" у Бечу је увек место на коме се подсећа на знамените Србе, који су живели и стварали у аустријској престоници, попут Вука Караџића и његове ћерке Мине, Бранка Радичевића и многих других.

У богатом балском програму наступила је и бечка школа плеса "Имерфол".

На балу је изведен "Српски квадрил" Јохана Штрауса млађег, композиција која је неизоставни део сваког "Светосавског бала", која и најбоље сведочи и о балској традицији Срба у Бечу, под утицајем аустријске културе.

Композиција је настала као заслуга Милоша Обреновића који је, пожелевши да окупи једном годишње Србе у Бечу, дао налог Јохану Штраусу млађем да за ту прилику напише ово дело, које је први пут изведено 1846. године на првом "Словенском балу" у Бечу.

Српско културно друштво "Карађорђе" из Беча потрудило се да извођењем "Краљевог кола" подсети и на градска окупљања на двору ондашњег Београда, али и на традиционалне српске фолклорне игре из Шумадије.

Ансамбл "Даница" из Салцбурга се побринио за музички део програма, који је обиловао изненађењима.

Поред наступа "Гаравог сокака", познатог новосадског бенда, као изненађење вечери појавила се и Марија Шерифовић, победница Евросонга која је за ову прилику извела "Молитву".

На балу су били и Небојша Радмановић, члан Председништва Босне и Херцеговине, као и гости из више европских земаља.

Марко Стијаковић, председник Аустријско-српског друштва је пожелео добродошлицу гостима, подсетивши да је ово први пут да Друштво на чијем је челу организује ово велико традиционално окупљање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи