"Деца су украс света" у Српском културном форуму

Музичко-балетско вече "Деца су украс света" приредио је Српски културни форум у главном граду Аустрије на коме су наступили извођачи из Србије. Дечји црквени хор "Свети Сава" из Лознице певао је духовне, старе српске, као и староградске песме. Плесачи суботичког плесног студија "Лариса" представили су се представом "Када би Дунав проговорио".

У организацији Српског културног форума (СКФ) из Беча, у главном граду Аустрије одржана je манифестација под називом "Деца су украс света", на којој су наступили извођачи из Србије.

У пуној сали бечког Поликолеџа је одржан својеврстан музичко-сценски догађај. Целокупна манифестација је носила назив "Деца су украс света", а поред преко 40 извођача на бини, велики број њихових вршњака је био у публици.

Први део програма је био концерт, на коме је наступио дечији хор Свети Сава из Лознице. Млади хористи узраста од девет до седамнаест година одевени у прелепу белу специјално дизајнирану ношњу су певали поред духовних и старе српске, као и староградске песме.

Представљена су дела у аранжману композитора Божидара Бановића из Лознице, а то су византијске стихире, стари бугарски црквени напеви, композиције Стевана Стојановића Мокрањца, Ђовани Батисте Перголезија и Бетовена.

Осим класичних и црквених дела, хор је извео и традиционалне песме са Косова и Метохије и из Војводине, као и друге композиције на енглеском, немачком, грчком, чешком, руском, индонежанском и црквенословенском језику, што је део њиховог редовног репертоара.

Дечји црквени хор Свети Сава основан је у Лозници 1993. године, а сада га чини 27 чланова, већином девојчица, узраста од девет до 16 година.

Ђедовић је истакао да половину тог ансамбла чине ђаци Основне музичке школе "Вук Караџић" из Лознице, а остали истоимене гимназије у том граду и средњих музичких школа у Београду и у Сремској Митровици.

Са хором је наступио виолински трио који чине виолинисткиње из Лознице Тијана Арнаутовић, Смиљана Мишић и добитница престижних награда за интерпретације на том иструменту Теа Арнолд из Бање Ковиљаче, која је и солиста Минстерске филхармоније у Немачкој, а она се публици представила и самостално.

У другом делу програма тринаесторо младих плесача из суботичког плесног студија "Лариса" су визуелно и сценски извели представу "Када би Дунав проговорио". Много различитих балетских тачака, костима и сјајна музичко-визуелна пратња учинили су да Дунав из приче и велика сала Поликолеџа одишу лепотом, уметношћу и младалачком енергијом која се са сцене преносила на публику.

Три кореографкиње су се побринуле да се кроз представу покаже мултикултуралност свих народа и земаља кроз које ова река протиче, а као поента свега је оно најлепше "Љубав двоје младих".

На крају се Драган Мишковић, председник СКФ захвалио свим учесницима, гостима и публици, и истакао да је ово у њиховом петогодишњем раду био један од најбољих пројеката, не само због сјајног наступа младих уметника, већ и због све оне добре и позитивне енергије коју су својом младошћу и искреношћу испунили дворану синоћ и да се од тога не може очекивати лепши почетак године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи