Светосавље суштина српског идентитета

"Светосавље је, кроз претходна два века, као појам засводило наш црквени, народни и просветно-културни идентитет. Стога не треба да чуди што је Светосавље заправо синоним за српство, оличење нераздвојивости српског православља и српске државности", рекао је Срећковић у Светосавској поруци ученицима и студентима.

Срђан Срећковић, министар вера и дијаспоре, честитао је ученицима и студентима у Србији, региону  и дијаспори Дан Светог Саве.

„Очекујем од њих да остваре запажен успех у школи и на факултету", рекао је министар и додао да је поводом Савиндана ове године као и сваке наредне важна порука наших предака: „Улагање у образовање и просвету најсигурнији је начин за просперитет српског народа и српске државе у каквим год погодним или непогодним околностима да се нађемо.

Поред централних Светосавских академија и ученици и професори у свим допунским школама на српском језику у Швајцарској, Немачкој, Аустрији, Белгији, Грчкој, Канади, Румунији и другим земљама традиционално приређују културне-уметничке програме, концерте и приредбе.

Светосавље је, кроз претходна два века, као појам засводило наш црквени, народни и просветно-културни идентитет. Стога не треба да чуди што је Светосавље заправо синоним за српство, оличење нераздвојивости српског православља и српске државности, рекао је министар и додао да су се кроз лик Светог Саве преламали слободарска свест, црквена реч и просветна мисао српског народа од Сентандреје до Призрена, од Јадранског мора до Темишвара: у ослобођеним Србији и Црној Гори, у аутономном Српском Војводству, у окупираним Босни и Херцеговини и Старој Србији. Свуда широм Српства до нашег народног уједињења (1918), па од тада све до данас.

„Ученицима и студентима желим срећан Дан Светог Саве. Свима нама нека је срећан празник.", поручио је министар вера и дијаспоре Срђан Срећковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи