Теслин чудесни свет у Мадриду

У мадридској Краљевској академији наука отворена је изложба београдског Музеја Николе Тесле - "Теслин чудесни свет електрицитета". Састоји се од докумената из богате Теслине личне архиве, макета и интерактивних модела неких од његових најзначајнијих проналазака, као и филма "Никола Тесла - човек ван времена".

У Краљевској академији наука у Мадриду отворена је изложба београдског Музеја Николе Тесле - "Теслин чудесни свет електрицитета", посвећена најзначајнијим проналасцима српско- америчког научника и њиховој примени.

Изложбу су отворили Јела Баћевић, амбасадорка Србије у Шпанији и Мадриду Мигел Анхел Аларио и Франко, председник Краљевске академије наука у Мадриду.

После свечаног отварања, Владимир Јеленковић, директор Музеја Николе Тесле, одржао је предавање о Теслином визионарском делу у најразличитијим областима - од електротехнике и радиотехнике до машинства, медицине и ваздухопловства које је свету донело неке од суштинских прекретница на путу ка савременој научно-технолошкој цивилизацији.

Амбасадорка Баћовић је на отварању истакла значај ове изложбе као првог корака у упознавању шпанске јавности са ликом и делом Николе Тесле и легатом који поседује Музеј у Београду.

Она је указала на улогу и допринос амбасадора Саве Косановића, сестрића Николе Тесле, захваљући чијем ангажовању је Теслина заоставштина у Америци сачувана и пренета у Музеј Николе Тесле у Београду.

Изложба, која је организована на позив Краљевске академије наука у Мадриду а уз подршку Министарства културе, информисања и информационог друштва и амбасаде Србије у Мадриду, биће отворена до 29. марта.

После бројних поставки изложби Музеја Николе Тесле у последњих неколико година које су гостовале у преко двадесет земаља на четири континента, ово је прва изложба коју је Музеј реализовао на шпанском. Састоји се од бројних докумената из богате Теслине личне архиве, макета и интерактивних модела неких од његових најзначајнијих проналазака, као и филма "Никола Тесла - човек ван времена", у коме су кроз рачунарске симулације и 3Д анимације представљени Теслини изуми и њихова савремена примена.

Отварању је присуствовао велики број посетилаца (преко 250) међу којима је било еминентних академика, професора и представника научних институција, дипломатије и дијаспоре.

Изложба "Теслин чудесни свет електрицитета" имаће додатни ефекат захваљујући чињеници да ће је посетити групе ђака, као и студената и постдипломаца, истраживача и научника, а читав пројекат је још једна потврда све већег интересовања Шпаније за српску науку, културу и друштво и добрих односа две земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи