Словачка по српском моделу

Влада Словачке заинтересована је за доношење закона о дијаспори који би био састављен по угледу на Закон о дијаспори и Србима у региону, каже се у саопштењу Mинистарства вера и дијаспоре. Словачка је покренула и пројекат Конференције европских дијаспора. Званичан предлог је да и српско Министарсво вера и дијаспоре буде један од оснивача ове манифестација.

Влада Словачке показала је заинтересованост за доношење закона о дијаспори који би био састављен по угледу на Закон о дијаспори и Србима у региону. Срђан Срећковић, министар вера и дијаспоре каже да словачка влада по српском моделу жели да примени у свој систем механизме унапређења односа са својом дијаспором.

„Кроз директну и партнерску сарадњу са нашим институцијама, у Словачкој републици биће донет закон о дијаспори и сва подзаконска акта, готово идентична нашем закону. Словаци су показали велико интересовање за рад Скупштине дијаспоре и Срба у региону, која функционише од 2010. године у оквиру нашег система, као и за начине рада српских допунских школа у дијаспори и финансирање пројеката у култури које организују удружења дијаспоре", истакао је министар Срећковић.

Словачка је покренула пројекат Конференције европских дијаспора и упутила званичан предлог да и српско Министарсво вера и дијаспоре буде један од оснивача ове манифестација, а представници српске дијаспоре из европских земаља добили су позив за учешће на овој конференцији.

Министарство вера и дијаспоре већ је успоставило активну сарадњу са сродним институцијама у многим европским земљама и у региону, што је за последицу имало да је Закон о дијаспори и Србима у региону, који је 2009. године усвојила Народна скупштина Републике Србије, послужио као модел за доношење сличних закона у многим државама, као што су, пре свих Хрватска и Словенија, и у најновијем случају и Словачка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи