Мушица на Кустендорфу

На "Кустендорфу" је ове године ван такмичарског програма приказан независни филм "Gadfly", Филипа и Андреја Којића из Чикага. Филм се, по речима аутора, бави амбијентом опресивне америчке државе, "мрачним силама против народа, односом власти и слободе". Браћа Којић живе у Чикагу од ране младости. О фестивалу "Кустендорф" говоре све најбоље, а Кустурица је њихов идол.

Браћа Филип (25) и Андреј (21) Којић пореклом из Сарајева, а који већ 20 година живе у Чикагу, били су гости овогодишњег Кустендорфа. Њихов дугометражни филм Гедфлy (Gadfly - мушица што лети без смисла) привукао je пажњу селектора, иако због пропозиција није ушао у такмичарски програм.

Филм Gadfly је сниман седам месеци, траје 75 минута, а коштао је само 4000 долара. Тема филма су осећања народа у амбијенту опресивне америчке државе.

Филип је 2009. завршио Академију за бизнис у Чикагу. Када је почео да ради, по сопственом признању, суочио се са великим проблемима у тамошњим корпорацијама.

"После годину и по дана више нисам могао да издржим у таквој атмосфери. Написао сам сценарио, мој брат, који завршава Филмску академију на Колумбија универзитету, преузео је да режира и снимили смо филм о држави, мрачним силама против народа, односу власти и слободе", рекао је Филип Којић.

Андреј је приметио да филм представља кумулацију онога што осећају и мисле - израз очаја.

"Америка је светска вештица. Када дуже живиш у таквом амбијенту, видиш да ту нешто није у реду, да фали. Има много тога што у тој држави тренутно не ваља", додао је Филип.

Филм је имао приватну премијеру у Чикагу, послали су га на Кустендорф, а планирају да га пошаљу и на друге манифестације посвећене независном филму.

Осврнувши се на америчку кинематографију, Филип је истакао да је у Америци много теже доћи до новца за ауторски филм него у Европи, која има много јачу везу са културом и уметношћу.

"Има места за независни филм, али мора да буде добар и креативан. Многи редитељи овде на Кустендорфу су ми рекли да су за своје филмове добили новац из државних фондова. До таквих фондова у САД је тешко доћи. Борба да се направи нешто квалитетно у Америци је много тежа него у европским земљама", рекао је Филип.

Андреј је додао да у Америци нема много простора за лични стил и креативност. Кустендорф је за њих, како су рекли, прилика да уче, гледају добре филмове и друже се са интересантним људима.

"Пуно нам значи овај фестивал. Кустурица нам је идол. Његов живот, његова креација - овај град и фестивал, који подржавају уметност, то је ненормално, али опет нормално. Ово је уствари нормално, а све остало је ненормално", истакао је Филип.

Иначе, филм шпанског редитеља Фернанда Помареса "Selo Alto Sause" проглашен је за најбоље остварење петог филмског и музичког фестивала "Кустендорф". Редитељу тог филма је на Мокрој Гори додељена награда "Златно јаје", а другу и трећу награду добили су филмови Јелене Гавриловић из Србије, "Момци где сте?" и Пољака Пјотра Суботке "Глазгов". Ауторима награђених филмова награде је на завршетку фестивала уручила иранска глумица Лејла Хатами.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи