"Рестауратор" настао на Кошутњаку

Италијанска телевизијска серија "Рестауратор", снимана у Србији, већ постиже рекордну гледаност у Италији. Редитељ Ђорђо Капитани каже да је су београдски глумци били одлично припремљени, а екипа најбоља! Српска филмска асоцијација истиче да су овакви примери најбоља реклама за нашу земљу и српску кинематографију.

Италијанска телевизијска серија "Рестауратор" постиже рекордну гледаност у Италији. Оваква вест је најбоља промоција српске кинематографије и укупно 80 срспких глумаца који су учествовали у овом пројекту истичу у извршној продукцији фирме "Филм 87" из Београда која је радила на серији.

Премијеру серије на RAI1, 8. јануара гледало је 5,6 милиона људи, а недељу дана касније наставак 5,4 милиона, иако су у исто време на другим каналима били веома атрактивни програми, саопштила је Српска филмска асоцијација (СФА).

Продуцент локалног филмског сервиса "Филм 87", Пијеро Амати истиче да поред успеха који радује, "ова серија има посебан значај за српску кинематографију".

Серија је снимана унутар огромне конструкције која представља барокни Рим саграђен на простору "Авала филма".

"У његовој изградњи учестовале су српске архитекте, молери, сценографи и грађевинари, уз помоћ само једног италијанског сценографа. Филмски радници из Рима изненађени су аутентичношћу конструкције и великим умећем српских радника", изјавио је Амати.

На серији која је снимана 18 недеља у Београду радило је 150 домаћих филмских радника и 80 глумаца међу којима Предраг Ејдус, Ирфан Менсур, Иван Бекјарев, Љиљана Благојевић, Мирољуб Лешо, Лена Богдановић, Вук Костић.

"Рестауратор" има 12 епизода које се приказује у ударном термину, недељом од 20 сати. Главне улоге тумаче Ландо Бузанка и Мартина Коломабари.

Редитељ Ђорђо Капитани (85) премијеру је пратио у Београду, окружен српским члановима екипе. Аутор који иза себе има 55 серија и филмова одушевљен је нашим глумцима и у својим интервјуима истиче да су они увек одлично припремљени и да је то била најбоља екипа са којом је икада радио, кажу у извршној продукцији.

Ана Илић, извршни директор СФА која промовише Србију као атрактивну филмску локацију каже да су овакви примери најбоља препорука и реклама за нашу земљу.

"Све чешће се дешава да се исте стране екипе и продуценти одлучују да се по више пута враћају у Србију да би и своје нове пројекте овде снимали. То говори у прилог ономе што СФА покушава да уради, да повратимо углед наше земље у светским филмским круговима какав смо имали пре 30 и 40 година", изјавила је Ана Илић.

Са новим програмом подстицаја за стране пројекте и копродукције које предвиђа недавно донети Закон о кинематографији, очекује се још већи број квалитетних филмова и серија на нашим локацијама.

Захваљујући успеху "Рестауратора" и одличном искуству снимања у Србији, други циклус серије такође ће се снимати у Београду током 2012, тврде продуценти.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи